Αδιευκρίνιστος ο ρόλος βιταμινών και συμπληρωμάτων στον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες

102

12/11/2013

Ασαφής παραμένει η επίδραση της χρήσης βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που αξιολόγησε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine. 

Προς το παρόν τα διαθέσιμα στοιχεία κρίνονται ώστε να αποφανθούν οι επιστήμονες ότι τα σκευάσματα έχουν ευεργετικό και προστατευτικό αποτέλεσμα, κάτι όμως που επίσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας, η αρμόδια κυβερνητική επιστημονική επιτροπή των ΗΠΑ εξέδωσε κατευθυντήρια οδηγία που, επιβεβαιώνει πόρισμα του 2003, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί θετική ή αρνητική θέση για την επίδραση των πολυβιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής, στον καρκίνο και την καρδιαγγειακή υγεία. 

«Αυτή τη στιγμή, οι επιστημονικές μας γνώσεις δεν είναι επαρκείς για να εκτιμήσουμε πόσο όφελος ή βλάβη προκαλείται από τη λήψη βιταμινών ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής, αναφορικά με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες», εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής Δρ Μάικλ Λεφέβρ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μισούρι. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Φόρτμαν του Κέντρου Ερευνών Υγείας «Kaiser Permanente», αξιολόγησαν 26 δημοσιευμένες έρευνες σχετικές με την επίδραση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Οι μελέτες, που κάλυπταν την περίοδο 2005 – 2013, αφορούσαν άτομα ηλικίας 22 έως 77 ετών (με μέση ηλικία άνω των 50).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, σε γενικές γραμμές, δεν υπήρχε διαφορά ως προς τους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων που έπαιρναν πολυβιταμίνες και όσων έπαιρναν ανενεργά χάπια ή τίποτα. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη θετική επίδραση των πολυβιταμινών πάνω στις καρδιοπάθειες, θανατηφόρες και μη. Μόνο δύο μελέτες έδειξαν μια μικρή μείωση στον αριθμό νέων περιστατικών καρκίνου σε βάθος δεκαετίας, όμως αποκλειστικά στους άνδρες.

Ο Δρ Φόρτμαν και οι συνεργάτες του συμπέραναν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως οι πολυβιταμίνες και τα άλλα διατροφικά συμπληρώματα έχουν κάποια επίπτωση στον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοπάθειας μεταξύ των ενηλίκων. «Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν κάποιο όφελος σε βάθος χρόνου από τη λήψη των περισσότερων βιταμινών που παίρνουν οι άνθρωποι», δήλωσε, αν και, όπως παραδέχτηκε, «δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς την επίδραση σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα αφορούν τη βιταμίνη Ε και την β-καροτένη, για τα οποία τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα. Για την μεν πρώτη, η «ετυμηγορία» είναι ότι δεν έχει κανένα όφελος στον καρκίνο ή στις καρδιοπάθειες, αλλά ούτε είναι βλαβερή, ενώ αντίθετα η β-καροτένη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των καπνιστών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ