Έξυπνο φίλτρο του ΑΠΘ απομακρύνει το αρσενικό από το νερό!

98

7/11/2013

Μια από τις 11 προνομιακές θέσεις κατάταξης στο διεθνή διαγωνισμό StartupBootCamp High TechXL κέρδισε το κοκκώδες υλικό AquAsZero, για την απομάκρυνση αρσενικού από το νερό που αποτελεί προϊόν ανάπτυξης του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερα από 5.000 «προϊόντα» – επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, με αξιολόγηση των γραπτών προτάσεων και ακολούθησε πολλαπλή προφορική παρουσίαση των «προϊόντων» σε ομάδες ειδικών.

Οι προκριθείσες 21 καλύτερες προτάσεις έλαβαν μέρος στη διαδικασία τελικής κρίσης, την εβδομάδα 14 με 18 Οκτωβρίου, στο Άμστερνταμ, η οποία περιελάμβανε την παρουσίαση του προϊόντος, με προσωπική συνέντευξη, σε ομάδες ειδικών που εκπροσωπούσαν μεγάλα χρηματοδοτικά κεφάλαια (investment funds).

To StartupBootCamp High TechXL είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα “επιτάχυνσης” νεοφυών επιχειρήσεων (startup accelerator) της Ευρώπης. Η επιτυχία στο διαγωνισμό δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα σε μέλη του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Α.Π.Θ. να μετακομίσουν για 3-6 μήνες στις εγκαταστάσεις του Startupbootcamp HighTechXL στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου startup accelerator στην επιχειρηματική οργάνωση-δικτύωση και την εύρεση επενδυτών.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ. είναι ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Μανασσής Μήτρακας. Η ομάδα αποτελείται από τη Σοφία Τρεσίντση, τον Κωνσταντίνο Συμεωνίδη, την Ρωξάνη Τζήμου-Τσιτουρίδου, τον Ιωσήφ Γεωργίου, το Γεώργιο Σταύροπουλο, τον Αναστάσιο Ζουμπούλη και τη Μαρία Κατσικίνη.

Η εργασία της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ. αναφέρεται στην ανάπτυξη και παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα ενός κοκκώδους προσροφητικού υλικού χαμηλού κόστους με ακρωνύμιο AquAsZero, το οποίο αποτελείται από υδροξυ-οξείδιο σιδήρου-μαγγανίου και μπορεί να συγκρατήσει με επιτυχία το τρισθενές αρσενικό As(III), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη απόδοση στην απομάκρυνση πεντασθενούς αρσενικού As(V) από το πόσιμο νερό σε σχέση με τα αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος «AquAsZero» που υποστηρίζεται από το 7ο πλαίσιο στήριξης για ενίσχυση της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις