Το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα «μπορεί να πυροδοτεί τις αλλεργίες»

357

2/10/2013

Το καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να πυροδοτεί τις αλλεργίες, επειδή δημιουργεί ένα λεπτό «νέφος» από σκόνη, βακτήρια και μούχλα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όλ’ αυτά υπάρχουν στο πάτωμα και μπορεί να διέλθουν μέσα από την ηλεκτρική σκούπα και να διασκορπιστούν στον αέρα, απ’ όπου μπορεί κάποιος να τα εισπνεύσει.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη προειδοποιούν ότι τα βακτήρια και τα σπόρια της μούχλας μπορεί να αναζωπυρώσουν αλλεργικά προβλήματα, όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη από το DNA βακτηρίων στην σκόνη που είχαν μαζέψει από το πάτωμα ηλεκτρικές σκούπες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Applied and Environmental Microbiology», «η σκόνη που υπάρχει στο εσωτερικό των σπιτιών μπορεί να δράσει ως “όχημα” για την μόλυνση από βακτήρια όπως το Clostridium botulinum, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες».

Το Clostridium botulinum είναι το βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση – μία σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που παραλύει τους μυς και έχει συσχετισθεί, μεταξύ άλλων, με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η ηλεκτρική σκούπα περνάει πάνω από τα σκονισμένα χαλιά και έπιπλα, μπορεί να μαζέψει τα μόρια των μικροοργανισμών και να τα διασπείρει στον αέρα «σαν αεροζόλ».

Με τον ίδιο τρόπο «μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες τους πάσχοντες από αλλεργίες, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, ο δρ Λουκ Νιμπς, λέκτορας στη Σχολή Πληθυσμιακής Υγείας του Κουήνσλαντ, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 21 οικιακές ηλεκτρικές σκούπες.

Ο δρ Νιμπς συνιστά να λαμβάνεται η χρήση ηλεκτρικής σκούπας υπ’ όψιν όταν αξιολογούνται πάσχοντες από αλλεργίες, άσθμα ή λοιμώδη νοσήματα για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει γνωστή περιβαλλοντική αιτία ή υπαίτιος μικροοργανισμός.

Καλό είναι επίσης όσοι έχουν αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό να αποφεύγουν να κάνουν ηλεκτρική σκούπα ή να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με όποιον την κάνει – και να ξαναμπαίνουν στα δωμάτια αφού περάσει λίγη ώρα από το καθάρισμα ώστε να κατακαθίσει η σκόνη που θα έχει σηκωθεί.

Πηγή: tanea.gr