Τα χάλκινα βραχιόλια δεν βοηθούν την αρθρίτιδα

1048

18/10/2013

Τα χάλκινα ή μαγνητικά βραχιόλια δεν έχουν καμία πραγματική επίδραση στον πόνο, το πρήξιμο, ή την εξέλιξη της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του York.
Για τις ανάγκες της έρευνας, επιλέχθηκαν 70 ασθενείς με ενεργό Ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι φόρεσαν 4 διαφορετικά βραχιόλια για διάστημα 5 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτή καταγράφονταν η ένταση του πόνου τους, η κινητικότητά τους και η φαρμακοθεραπεία τους.

Πέντε εβδομάδες αργότερα ελήφθησαν και δείγματα αίματος για να ελεγχθεί η ένταση των φλεγμονωδών στοιχείων τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των χάλκινων και μαγνητικών βραχιολιών είναι ανάλογη με αυτή του ψεύτικου (εικονικού) φαρμάκου (placebo).

Πολλοί είναι οι λόγοι που οι ασθενείς πιστεύουν ότι τα βραχιόλια έχουν κάποια θετική δράση όπώς η έντονη και ανεξέλεκτη διαφήμιση και η χρησιμοποίησή τους σε φάσεις έξαρσης της νόσου, όταν οι ασθενείς δεν καλύπτονται από τα συνηθισμένα φάρμακα. Τα κέρδη των εταιρειών πάντως που πωλούν μαγνητικά και χάλκινα βραχιόλια πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο στις ΗΠΑ και η σχετική μόδα άρχισε το 1970.
ΠΗΓΗ:briefingnews.gr