Τα ομορφότερα πράγματα στην ζωή… δεν είναι πράγματα τελικά

178

31/10/2013

Το φώς του ήλιου είδαν για πρώτη φορά οι Νορβηγοί κάτοικοι του μικρού χωριού Ριούκαν φέρνοντας έτσι την ευτυχία αφού χάρη στους καθρέφτες που στήθηκαν θα χαίρονται το φως του ήλιου όλον τον χρόνο.

Η απόδειξη το ότι τα ομορφότερα πράγματα στην ζωή δεν είναι πράγματα είναι γεγονός για το μικρό χωρίο Ριούκαν στην Νορβηγία.

Το μικρό αυτό χωρίο βρίσκεται αρκετά νοτιότερα του αρκτικού κύκλου με αποτέλεσμα λόγω της γεωγραφικής θέσης του  ο ήλιος θα έπρεπε να το βλέπει όλες τις ημέρες του χρόνου, έστω και για λίγη ώρα το βαθύ χειμώνα. Συγκεκριμένα το Ριούκαν βρίσκεται σε πεδιάδα την οποία περιβάλλουν βουνά. Έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσο η τροχιά του ήλιου «χαμηλώνει» το χειμώνα, το φως δεν φτάνει στο χωριό και  από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου, το χωριό μένει στη σκιά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν πια αφού από την Πέμπτη στην  κορυφή του βουνού στήθηκε γιγάντιος τριπλός καθρέφτης, εμβαδού 51 τετραγωνικών μέτρων, σε σημείο που τον χτυπά ο ήλιος. Οι καθρέφτες είναι στραμμένοι στο κέντρο της πλατείας του χωριού και πλέον αντανακλούν το φως του ήλιου (σε εμβαδό περίπου 600 τμ). Η θέση τους θα ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του ήλιου.

 

Για τους Νορβηγούς κατοίκους η κατασκευή αποτέλεσε την εκπλήρωση ενός ονείρου αιώνων τώρα παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό κοστολογείται περίπου 620.000 ευρώ. Φυσικά οι κάτοικοι υποδέχτηκαν το πρώτο χειμωνιάτικο φως συγκεντρωμένοι στην πλατεία του χωριού, παίζοντας ακόμα και βόλεϊ με μαγιό αψηφώντας τους σχεδόν επτά βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Εύη Γεράκη