Σε υπαίθρια σκηνή θα μετατραπεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης

132

16/10/2013

Σε μία τεράστια, υπαίθρια σκηνή θα μετατραπεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης  ως τις 19 Οκτωβρίου, όσο θα διαρκέσει το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς, Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με δράσεις άλλοτε τολμηρές, άλλοτε αντισυμβατικές κι άλλοτε με πολιτικούς, κοινωνικούς ή οικολογικούς προβληματισμούς, πάντα θεαματικές και απρόβλεπτες. Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο Δημήτρης Αληθεινός, καλλιτέχνης που μέσα στην πολύχρονη εικαστική του πορεία διακρίθηκε και στον χώρο της περφόρμανς (εκδήλωση στις 14.10 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 19:00).
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης master classes από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, workshop, ημερίδα, μία συναυλία, εκθέσεις και προβολές βίντεο περφόρμανς.
Το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς φιλοδοξεί να επαναλάβει τη μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2009 και 2011) και επιπλέον να διερευνήσει την έννοια και την εξέλιξη της περφόρμανς, προκαλώντας την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Φεστιβάλ έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης του ΚΜΣΤ.
Το Πρόγραμμα (χρονολογικά)
Οι καλλιτέχνες του 3ου Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουν μέσα σε ένα ανοιχτό πεδίο πειραματισμού, να αναδείξουν πώς η περφόρμανς αποτελεί ένα αξιοσημείωτο και εξελισσόμενο φαινόμενο της κοινωνίας και της σύγχρονης τέχνης.
Το φεστιβάλ ξεκινάει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με το αφιέρωμα στον Δημήτρη Αληθεινό, το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσίαση της δουλειάς του από τον ίδιο, τη Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε και Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά και τον Ιστορικό Τέχνης και επιμελητή του ΚΜΣΤ, Γιάννη Μπόλη στις 19:00 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί αναβίωση μιας ιστορικής περφόρμανς του τιμώμενου καλλιτέχνη την ίδια μέρα, και έκθεση φωτογραφιών από παλιότερες δράσεις του (14-27 Οκτωβρίου).
Την ίδια μέρα, στις 23:00 θα γίνει και το opening party του φεστιβάλ από τους Johnny Carboanaras, συγκρότημα της πόλης με instrumental, electric edible live performance (part human flesh/part machine/part pasta). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Πηγή:parousiazw.gr