Πώς θα ήταν ο ουρανός αν η Σελήνη ήταν πιο κοντά στη Γη

109

14/10/2013

Πώς θα βλέπαμε τον ουρανό εάν το Φεγγάρι βρισκόταν στην ίδια απόσταση από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δηλαδή 420 χιλιόμετρα από τη Γη, αντί των 380.000 που απέχει στην πραγματικότητα; 

Την ερώτηση απευθύνει ο χρήστης του Youtube «yetipc1» και μας δίνει και την εντυπωσιακή απάντηση, μέσω του βίντεο προσομοίωσης που δημιούργησε.

Στο βίντεο, ο φυσικός μας δορυφόρος γίνεται μια γιγάντια μπάλα από πέτρα και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ουρανού μας.

Απορρίπτοντας την πιο πιθανή υπόθεση μιας αμοιβαίας καταστροφής των δυο πλανητών σε μια τέτοια περίπτωση, το συγκεκριμένο σενάριο που περιγράφεται με την προσομοίωση θα είχε σαν αποτέλεσμα η Σελήνη, αντί να ανατέλλει από την ανατολή και να δύει στη δύση, θα ακολουθούσε την αντίστροφη πορεία, με δεδομένη την τεράστια ταχύτητα περιστροφής που θα αποκτούσε.

Επίσης οι ηλιακές εκλείψεις θα ήταν πολύ πιο συχνές. 

Αυτό που στο βίντεο δεν μπορεί να εκτιμηθεί αντιθέτως, είναι οι τεράστιες διαφορές που θα είχε το «τετ-α-τετ» Σελήνης και Γης για τη ζωή στον πλανήτη μας, λόγω της βαρυτικής δύναμης που θα ασκούσε ο δορυφόρος μας, βαρύτητα που θα ήταν πολύ πιο ισχυρή από τις πραγματικές συνθήκες: για παράδειγμα, η επίδραση στις παλίρροιες.