Ο άνδρας και η νοσηρή διέξοδος στις αισθητικές επεμβάσεις

111

14/10/2013

Ο σύζυγός μου είναι 55 ετών και μοιάζει να διανύει ένα είδος «κρίσης της μέσης ηλικίας». Πηγαίνει στο γυμναστήριο καθημερινά, ασχολείται υπερβολικά με την εμφάνισή του και τελευταία υπεβλήθη σε μια σειρά αισθητικών θεραπειών, γιατί όπως λέει ο χρόνος τρέχει εις βάρος του. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά του;

Ολοένα περισσότεροι άνδρες αναζητούν μια άμεση λύση στην ενδόμυχη αγωνία τους απέναντι στο πέρασμα του χρόνου. Τουλάχιστον ένας στους δέκα άνδρες σήμερα θα καταλήξει στο  νυστέρι, ενώ πολλαπλάσιο είναι το ποσοστό εκείνων που υπόκεινται σε μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες. 

Η υπερπροσφορά «μαγικών» λύσεων που υπόσχονται αιώνια νεότητα μοιάζει να κατευνάζει το φόβο της φθοράς, το φόβο του γήρατος. Σε αυτήν την υπαρξιακή αγωνία ίσως πλαισιώνεται η συμπεριφορά του συζύγου σας. 

Επίσης η χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανάγκη για αποδοχή και ο φόβος της απόρριψης, η ταύτιση της εξωτερικής εικόνας με τη συνολική αξία του εαυτού, η χαμηλή ανοχή στο στρες και οι παρορμητικές λύσεις ως μοτίβο διαχείρισης των χρόνιων αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να κρύβονται ως κίνητρα. 

Η κατάθλιψη ενίοτε εξηγεί την ανάγκη «διόρθωσης» της εμφάνισης, στα πλαίσια του ότι ο ψυχικός κόσμος μοιάζει να καταρρέει και ενώ ο εξωτερικός κόσμος μοιάζει πιο ελεγχόμενος. Σεβαστείτε καταρχήν την ανάγκη του αυτήν και μέσα από έναν υγιή διάλογο πείτε του ότι οι αισθητικές επεμβάσεις δεν θα κατευνάσουν ολοκληρωτικά τις ανησυχίες του. 

Υπάρχει ο κίνδυνος να αναζητά ολοένα και περισσότερες αισθητικές λύσεις και ποτέ να μην νιώθει ικανοποιημένος με τον εαυτό του. Η ψυχαναγκαστική ενασχόληση με την εμφάνιση και η δυσκολία διαχείρισης του περάσματος στο γήρας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης. 

Τονίστε του ότι είστε εκεί για αυτόν και για να διανύσετε μαζί την υπόλοιπη ζωή σας μέσα από πιο ουσιαστικούς τρόπους που θα βασίζονται στην ίδια την υπόθεση της ζωής και την απόλαυσή της και τη διατήρηση της αγάπης σας.