Οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες όταν κάνουν σεξ

134

29/10/2013

Περισσότερες θερμίδες καίνε οι άνδρες κάνοντας σεξ, συγκριτικά με τις γυναίκες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE. 

Οι άνδρες καίνε κατά μέσο όρο 4,2 θερμίδες ανά λεπτό, ενώ οι γυναίκες 3,1 θερμίδες ανά λεπτό.

Εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός ότι το σεξ είναι πιο αποδοτικό, ως προς την καύση των θερμίδων, από το περπάτημα, αλλά υστερεί σε σχέση με το τρέξιμο, είτε σε στατικό διάδρομο, είτε εκτός γυμναστηρίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεξ ως εναλλακτική μορφή σωματικής άσκησης μελετάται αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει επιστημονική συναίνεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, σε μια τυπική ερωτική συνεύρεση το ζευγάρι καίει περίπου 100 έως 300 θερμίδες. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον Δρ Άντονυ Καρέλης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί, τουλάχιστον μερικές φορές, μια σημαντική σωματική άσκηση».

Οι επιστήμονες δεν μελέτησαν τους εθελοντές (21 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, ηλικίας 18-35 ετών) σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν σε προηγούμενες έρευνες, και τους εφοδίασαν με φορητές συσκευές οι οποίες κατέγραφαν την ενεργειακή (θερμιδική) κατανάλωση τους την ώρα του σεξ.

Οι συσκευές, χάρη στους κατάλληλες αισθητήρες που ενσωματώνουν, συνδυάζουν μια σειρά από μετρήσεις (όπως επιταχυνσιόμετρο, μέτρηση μεταβολής θερμοκρασίας, ηλεκτρικής αγωγιμότητας του δέρματος κ.α.), για να διαμορφώσουν μια τελική εκτίμηση σχετικά με την κατανάλωση των θερμίδων κατά το σεξ. Πριν το σεξ, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κλήθηκαν να κάνουν επί μισή ώρα μέτριας έως υψηλής έντασης τρέξιμο σε διάδρομο, για να μετρηθεί πόσες θερμίδες καίνε συγκριτικά σε μια κανονική σωματική άσκηση.

Κατά μέσο όρο τα ζευγάρια έκαναν σεξ επί 25 περίπου λεπτά (από δέκα λεπτά το λιγότερο έως σχεδόν μια ώρα το πολύ). Επίσης, πάλι κατά μέσο όρο, όπως διαπιστώθηκε, το σεξ «κόστισε» στον κάθε άνδρα 101 θερμίδες (4,2 ανά λεπτό) έναντι 276 θερμίδων (9,2 ανά λεπτό) που έκαψε κατά το τρέξιμό του επί μισή ώρα (δηλαδή σχεδόν όσο κράτησε και το σεξ) στον διάδρομο του γυμναστηρίου. 

Αντίστοιχα, οι γυναίκες έκαψαν κατά μέσο όρο 69 θερμίδες (3,1 ανά λεπτό) κατά τη διάρκεια του σεξ, έναντι 213 θερμίδων (7,1 ανά λεπτό) στο διάδρομο, επιβεβαιώνοντας ότι στο σεξ και τα δύο φύλα δαπανούν λιγότερη ενέργεια. 

Από την άλλη, κατά δήλωση των ίδιων των εθελοντών, τους φάνηκε πιο ευχάριστο να καίνε θερμίδες στο κρεβάτι, αντί για το γυμναστήριο.