Ξεκινά την Τετάρτη η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές

165

29/10/2013

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας αύριο, Τετάρτη, ξεκινά η διανομή των συγγραμμάτων για τους φοιτητές. Η διανομή των διδακτικών βιβλίων θα ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2014, ενώ οι φοιτητές καλούνται να δηλώσουν τα συγγράμματα που επιθυμούν μέσω του συστήματος «Εύδοξος» και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η γραμματεία ενός τμήματος έχει ορίσει προγενέστερη ημερομηνία λήξης δηλώσεων συγγραμμάτων, θα ισχύσει η προγενέστερη. Το Υπουργείο καλεί τους εκδότες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διανομής των διδακτικών βιβλίων, μεριμνώντας για την άμεση αποστολή αποθεμάτων στα σημεία διανομής και τον ορισμό της ορθής διαθεσιμότητας μέσω της εφαρμογής εκδοτών του πληροφοριακού συστήματος «Εύδοξος».

Νέα υπηρεσία για ανταλλαγή των συγγραμμάτων

Επιλπέον υπάρχει η δυνατότητα, οι φοιτητές να ανταλλάσσουν μεταξύ τους συγγράμματα. Αυτή τη δυνατότητα προσφέρει μία νέα υπηρεσία που έχει ξεκινήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εύδοξος». Πρόκειται για μια νέα δράση -εφάμιλλη με αντίστοιχες πολλών Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο – με την οποία μπορεί ένας φοιτητής να παραχωρήσει ή να παραλάβει συγγράμματα από φοιτητές του Τμήματός του. Μάλιστα, στην περίπτωση που ένας φοιτητής συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συγκεντρώσει πιστωτικές μονάδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr, οι πιστωτικές μονάδες αθροίζονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελεύθερη απόκτηση άλλων συγγραμμάτων μέσα από τη λίστα του “Εύδοξος” για το Τμήμα του.Τα συγγράμματα που παραλαμβάνει μέσω των πιστωτικών μονάδων δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν σε μαθήματα που έχεις δηλώσει. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητής συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνει την κατανάλωση χαρτιού και εξοικονομεί χρήματα. Επίσης στα πλεονεκτήματα είναι και η ενίσχυση του εθελοντισμού και η γνωριμία νέων ατόμων που ίσως γίνουν και φίλοι.

Η παραπάνω διαδικασία περιλαμβάνει πέντε βήματα:

1. Διάθεση συγγράμματος: Μέσα από το λογαριασμό του επιλέγει ο φοιτητής την καρτέλα “Ανταλλαγή βιβλίων Εύδοξος+” όπου μπορεί να δηλώσει πως διαθέτει κάποιο σύγγραμμα για ανταλλαγή.

2. Παραλαβή συγγράμματος: Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων συγγραμμάτων μπορεί να επιλέξει να παραλάβει ένα σύγγραμμα από κάποιο συμφοιτητή του που το διαθέτει.

3. Εξαργύρωση μονάδων: Εφόσον έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες πιστωτικές μονάδες για το σύγγραμμα που τον ενδιαφέρει, μπορεί να το αποκτήσει δωρεάν, επιλέγοντάς το μέσα από την εφαρμογή.

4. Είσοδος στο “Εύδοξος+”: Υπόλοιπο μονάδων. Ο φοιτητής μπορεί να δει πόσες μονάδες θα έπαιρνε από μια νέα ανταλλαγή. Επίσης μπορεί να μάθει πόσες μονάδες “κοστίζει” ένα σύγγραμμα, ποια βιβλία έχει παραλάβει, ποια διαθέτει και ποια έχει παραδώσει.

5. Οργάνωση συνάντησης: Όταν επιλεχθεί ένα σύγγραμμά από κάποιο συμφοιτητή, έχει 5 ημέρες να συναντηθεί μαζί του για την ανταλλαγή.

Η ανταλλαγή γίνεται με την βοήθεια ενός 8ψήφιου κωδικού που του δίνει το σύστημα. Οι δυο φοιτητές επιλέγουν μαζί τον τόπο και τον χρόνο της συνάντησης. Μετά τη συνάντηση, ο συμφοιτητής που έλαβε το βιβλίο καταχωρεί τον 8ψήφιο κωδικό στο λογαριασμό του. Η ανταλλαγή έχει ολοκληρωθεί! Αναλυτικές πληροφορίες για την όλη διαδικασία προσφέρονται στον δικτυακό τόπο eudoxus.gr.