Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων

136

17/10/2013

Ξεκίνησε ο από αέρος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων, με ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σημερινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος είναι η κατανάλωση των εμβολίων-δολωμάτων από τις αλεπούδες και η ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Τα εμβόλια-δολώματα έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα καφέ χρώματος, μοιάζουν με σοκολάτα, φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Οι πολίτες δεν πρέπει να ακουμπούν το εμβόλιο δόλωμα. Σε περίπτωση που βρουν ένα από αυτά, δεν πρέπει να το αγγίξουν με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, πρέπει να πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το παραδώσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (αγρός, δάσος).

Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με το γιατρό. Τονίζεται ότι, σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.