Νέο, επικίνδυνο στέλεχος του ιού του AIDS εξαπλώνεται στη Ρωσία

110

18/10/2013

Ρώσοι επιστήμονες πιστεύουν πως εντόπισαν ένα νέο και πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού του AIDS.

Όπως ανακοίνωσαν, το στέλεχος 02_AG/A εξαπλώνεται ταχέως και πιστεύεται πως πλέον ευθύνεται για περισσότερο από το 50% των νέων κρουσμάτων HIV/AIDS λοίμωξης στη Σιβηρία.

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη ρωσική εφημερίδα «The Moscow News», το νέο στέλεχος πρωτοεντοπίστηκε το 2006 στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, ενώ πλέον πιστεύεται ότι αποτελεί τον πιο μεταδοτικό υποτύπο του HIV στη Ρωσία.

Το στέλεχος ταυτοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας & Βιοτεχνολογίας «Vektor» της Σιβηρίας.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αναφέρουν ότι ο αριθμός των φορέων του νέου στελέχους αυξήθηκε από 2.000 το 2007 σε περισσότερους από 15.000 το 2012.

Η επικεφαλής του Τμήματος Ρετροϊών του Vektor δρ Νατάλια Γκασνίκοβα, δήλωσε ότι «το 02_AG/A ενδέχεται να είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού HIV στη Ρωσία», ενώ «είναι πιθανό ότι εξαπλώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι το κύριο στέλεχος του ιού στη χώρα, το Α(Ι)».

Το νέο στέλεχος δεν περιορίζεται στη Σιβηρία – κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης στην Τσετσενία, στα νότια της Ρωσίας, στο Κιργκιστάν και στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είναι οι περιοχές του κόσμου όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων της HIV/AIDS λοίμωξης – και το 52% των νέων φορέων στις περιοχές αυτές ζουν στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ