Κρήτη: Έτοιμη για εφαρμογή νέα τεχνολογία για έγκαιρη και αναίμακτη διαγνωστική καρκίνων

96

21/10/2013

Έτοιμη για την πρακτική της εφαρμογή και μάλιστα από εταιρεία που θα συσταθεί στα Χανιά, είναι μια καινοτόμα τεχνολογία για ιατρικά ενδοσκόπια και μικροσκόπια νέας γενιάς, τα οποία θα παρέχουν «υπερ-όραση» στον γιατρό, ώστε να διακρίνει κρίσιμες λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
Η τεχνολογία της Φασματικής Μηχανικής Υπε-Όρασης αναπτύχθηκε από τον καθηγητή κ. Κώστα Μπάλα και την ομάδα του στην Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και συνιστά μια πολλά υποσχόμενη παγκόσμια καινοτομία. Πρόσφατα τιμήθηκε με το 1ο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στα πλαίσια του διαγωνισμού «Καινοτομείς».

Όπως είπε ο κ.Μπάλας στο Flashnews.gr, εκείνο που απομένει πλέον είναι και η πρακτική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα από εταιρεία που θα συσταθεί στα Χανιά.Ενώ ένα συμβατικό ενδοσκόπιο παρέχει απλώς μια μεγεθυμένη έγχρωμη εικόνα του εξεταζόμενου οργάνου (στην οποία δεν διακρίνεται π.χ. ο καρκίνος παρά μόνο αφού έχει σχηματιστεί ο όγκος), με τη νέα συσκευή θα διακρίνεται το πρόβλημα ακόμη και σε πολύ πρώιμη φάση, δηλαδή ακόμη κι αν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις αόρατες στο μάτι.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, εκτός από την πραγματική εικόνα, στο μόνιτορ της συσκευής θα προβάλλεται ο «φασματικός χάρτης» της περιοχής, δηλαδή μια απεικόνισή της όπου οι καρκινικοί ιστοί θα εμφανίζονται «βαμμένοι» με κόκκινο χρώμα, για να ξεχωρίζουν από τους υγιείς.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ.Μπάλας, η συσκευή μπορεί να ανιχνεύει μικροδομικές και βιοχημικές αλλοιώσεις που συνοδεύουν την εξέλιξη της νόσου από την προκαρκινική στην καρκινική φάση, σε πρώιμο, θεραπεύσιμο στάδιο. Η ανίχνευση βασίζεται στην καταγραφή, ανάλυση και μοντελοποίηση της αλληλεπίδρασης φωτός συγκεκριμένων συχνοτήτων με τον ιστό σε πολλά εκατομμύρια χωρικών σημείων.

Η βιοφωτονική αυτή απεικόνιση έχει ήδη ενσωματωθεί στην ιατρική ενδοσκόπηση και μικροσκόπηση, η δε εξέταση είναι μη επεμβατική και απόλυτα αβλαβής. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών έχει εξεταστεί με μεγάλη επιτυχία με την χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας, και τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή ιατρικά και τεχνολογικά συνέδρια υψηλού κύρους. Το κόστος κτήσης και χρήσης της είναι χαμηλό και πρόκειται να χρησιμοποιεί τόσο για τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και καθοδήγηση της επιτόπιας θεραπείας.

Ανιχνεύοντας και Χαρτογραφώντας τις «Φασματικές Υπογραφές» των Ιστικών Αλλοιώσεων

Τα συνήθη απεικονιστικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη παρέχουν απλά έγχρωμες μεγεθυμένες εικόνες των εσωτερικών και των εξωτερικών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Τα γνωστά μας ιατρικά ενδοσκόπια και μικροσκόπια δεν παρέχουν διαγνωστικές πληροφορίες και για το λόγο αυτό γίνεται συχνά λήψη βιοψιών με στόχο την ακριβέστερη ταυτοποίηση των ιστικών αλλοιώσεων.

Η διαδικασία όμως λήψης βιοψίας ενέχει κινδύνους δειγματοληπτικού σφάλματος, διασποράς της νόσου, αιμορραγίας καθώς και σφάλματος παθολογοανατομικής εκτίμησης. Πέραν αυτών, το κόστος της διαδικασίας και ο χρόνος αναμονής είναι συνήθως μεγάλος.

Τέλος, ακόμη και αν βρεθεί ότι στο δείγμα υπάρχει παθολογική αλλοίωση είναι πολλές φορές πολύ δύσκολο να επανεντοπιστεί το σημείο από το οποίο αφαιρέθηκε το δείγμα βιοψίας με σκοπό την ευρύτερη χειρουργική αφαίρεση του παθολογικού ιστού.