Η κηπουρική παρατείνει τη διάρκεια ζωής

133

29/10/2013

Η κηπουρική και τα μαστορέματα στο σπίτι φαίνεται πως παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων άνω των 60 ετών και ταυτόχρονα μειώνουν έως 30% τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα.

Η σουηδική μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που δημοσιεύτηκε στο “British Journal of Sports Medicine” έδειξε ότι το σήκωμα και μόνο από τον καναπέ και η αποφυγή της καθιστικής ζωής μπορεί να σώσει ζωές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 4.232 άτομα άνω των 60 ετών για περίπου 12,5 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με σωματικές δραστηριότητες όπως η επισκευή του αυτοκινήτου, τα μαστορέματα στο σπίτι, το κούρεμα του γκαζόν και η περιποίηση των λουλουδιών είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και 30% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι μία δραστήρια και ενεργητική καθημερινότητα δρα ευεργετικά για την υγεία και συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής. Αντίθετα, τα άτομα που περνούν πολλές ώρες στον καναπέ και κάνουν γενικά πολύ καθιστική ζωή επιβραδύνουν στο ελάχιστο τον ρυθμό του μεταβολισμού και η έλλειψη οποιασδήποτε δραστηριότητας μπορεί να αλλοιώσει τις ορμόνες που παράγονται στον μυϊκό ιστό.

Πηγή: BBC