Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα

106

30/10/2013

Τα υγιή άτομα δεν θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη για να αποτρέψουν πιθανό έμφραγμα και καρκίνο, σύμφωνα με την πλέον εκτεταμένη ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τους κινδύνους και τα οφέλη του εν λόγω αναγλητικού. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του BBC, η ανασκόπηση επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στην επιστημονική διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με το αν θα πρέπει όλα τα άτομα άνω των 50 ετών να παίρνουν μικρές δόσεις ασπιρίνης σε καθημερινή βάση για προληπτικούς λόγους. 

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας με επικεφαλής την Δρ Αϊλιν Κλαρκ, από την Ιατρική Σχολή του Γουόργουικ, επεξεργάστηκε στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει μια λεπτή ισορροπία» μεταξύ οφέλους και κινδύνου, λόγω της πιθανής αιμορραγίας στον εγκέφαλο και το στομάχι, που συνεπάγεται η καθημερινή χρήση της ασπιρίνης. 

Και η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υγιή άτομα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη προληπτικά, τουλάχιστον μέχρι να προκύψουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επί του θέματος. 

Η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι έχει θρομβολυτική δράση, μειώνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων αίματος στο αγγεία, αποτρέποντας δηλαδή πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. 

Ωστόσο, καθώς η ασπιρίνη αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος παράλληλα μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στον οργανισμό. 

«Μια λεπτή γραμμή χωρίζει τα οφέλη από τους κινδύνους, που συνεπάγεται η καθημερινή λήψη ασπιρίνης. Θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσαμε να αποτρέψουν διάφορα προβλήματα υγείας, με την λήψη μιας ασπιρίνης καθημερινά, μετά τα 50, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν συνταγογραφούμε την ασπιρίνη, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα», επισημαίνει η Δρ Κλαρκ.

ΠΗΓΗ:in.gr