Η ιστορία των tattoo

796

1/10/2013

Τα τατουάζ σήμερα είναι για πολλούς κάτι παραπάνω από ένα απλό σχέδιο σε κάποιο σημείο του σώματος τους, αφού πλέον τα τατουάζ υποδηλώνουν μία ανάμνηση η ένα όνομα κάποιου πολύ κοντινού μας ανθρώπου.

Το τατουάζ μπορεί να δηλώνει ακόμα μία ιδεολογία για αυτόν που το κάνει καθώς και τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Ας δούμε πώς ένα ‘’απλό σχέδιο’’ έγινε μόδα.

Η λέξη tattoo αυτή καθαυτή αποτελείται από δύο συνθετικά: την πολυνησιακή λέξη «ta» που συμβολίζει κάτι το εντυπωσιακό και την ταΐτινή λέξη «tatau» που σημαίνει : «για να σηματοδοτήσει κάτι» . Κατά την εξέλιξη των tattoo ανακαλύφθηκαν πολλοί τύποι σχεδίων από τα παραδοσιακά ιαπωνικά Horimoco τα οποία είναι tattoo που καλύπτουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό το σώμα μέχρι τα Badasun που αποτελούν προσωπογραφίες στην Ταΐβάν. Πώς όμως τα τατουάζ ήρθαν στην Ελλάδα;

Ναυτικοί κυρίως με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό μεταφέρουν τη ζωγραφική του σώματος και στην Ελλάδα. Άτομα από χαμηλή οικονομική και κοινωνική τάξη γίνονται οι πρωτεργάτες της νέας αυτής συνήθειας, που τότε δεν ήταν φυσικά μόδα. Το αυστηρό όμως πολιτικό καθεστώς και η ανέτοιμη ελληνική κοινωνία το καθιστούν απαγορευτικό και παρατηρούνται ακόμη και διώξεις ατόμων που γνώριζαν ως κάποιο βαθμό να χτυπούν τατουάζ. Τα χρόνια περνούν και αυτή η μορφή τέχνης σε αντίθεση με άλλες παραμένει στάσιμη.

Όμως τη  δεκαετία του ‘80 φαίνεται πως ο πάγος της προκατάληψης σπάει και έτσι τα φημισμένα σχέδια διαδίδονται.  Πολλοί καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής και του θεάματος δεν διστάζουν να «στολίσουν» το σώμα τους. Την εποχή εκείνη στην ελληνική κοινωνία ο κινηματογράφος αλλά και η τηλεόραση, η οποία μπαίνει με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε σπίτι, επηρεάζουν το αίσθημα της κοινής γνώμης. Πολλοί νέοι καθοδηγούμενοι από τα γούστα των πρότυπών τους θα οδηγηθούν σε κάποια από τα σχετικά λίγα μαγαζιά που υπήρχαν μέχρι τότε για να αποκτήσουν όχι πλέον ένα μόνιμο σημάδι αλλά ένα ανεξίτηλο στολίδι.

Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου πλέον τα τατουάζ έχουν μπει στην ζωή μας χωρίς προκαταλήψεις, υποδηλώνοντας φυσικά για τον καθένα από μας κάτι ξεχωριστό. Κάτι ανάμεσα στην μόδα και στα προσωπικά πιστεύω.

Επιμέλεια: Εύη Γεράκη