Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις προσφέρει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

192

3/10/2013

Με κεντρικό μήνυμα «Ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί σε μια υγιή καρδιά» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που εορτάστηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, εστιάζει στις γυναίκες και τα παιδιά. Για την ευαισθητοποίηση του κοινού, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.)συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις. 

Συγκεκριμένα, στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου 2013, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 09:30 έως 17:00, γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

«Ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί σε μια υγιή καρδιά»
Ο λόγος που η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και τα παιδιά είναι διότι, γενικά επικρατεί η άποψη ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν μόνον τους ηλικιωμένους και κυρίως τους άνδρες. Οι γυναίκες υποεκτιμούν συνήθως το κίνδυνο που διατρέχουν, την στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τα 17 εκατομμύρια θανάτων ετησίως, συμβαίνουν σε γυναίκες.

Η «επιδημία» όμως των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας. Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη,
  • Αυξημένο Σάκχαρο, Κακή Διατροφή,
  • Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης.

Από τα στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών. Παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.