Βρέθηκε το φάρμακο για την φαλάκρα

175

22/10/2013

Τέρμα στις κρέμες, τα βότανα ή ακόμη και τις περούκες. Το φάρμακο για την φαλάκρα βρέθηκε και η κατάθλιψη εκατομμυρίων ανδρών στη θέα των χαμένων τριχών σε χτένες και μαξιλάρια παίρνει τέλος.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες που αναζωπυρώνουν τις ελπίδες ανθρώπων που ζουν το δράμα της τριχόπτωσης. Συγκεκριμένα βρήκαν τον τρόπο να κάνουν τα μαλλιά να ξαναφυτρώνουν, καλλιεργώντας στο εργαστήριο ανθρώπινα κύτταρα της θηλοειδούς στιβάδας του δέρματος. Αφού προσπαθούσαν χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, κατάφεραν τελικά να κλωνοποιήσουν τριχοθυλάκια, τα μικροσκοπικά «εργοστάσια» παραγωγής μαλλιών, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα.

Εως τώρα υπήρχαν διαθέσιμες θεραπείες που επιβράδυναν την τριχόπτωση, αλλά όχι κάποια με την οποία να αναπτύσσονται νέες τρίχες που θα κάλυπταν τις απώλειες. Με αυτήν τη νέα μέθοδο, τα ανθρώπινα κύτταρα, αφού καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, επανεμφυτεύθηκαν σε δέρμα ποντικών, κάτι που επέτρεψε την παραγωγή τριχοθυλακίων.

«Η μέθοδος επιτρέπει να αναπτύσσουμε μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων ή να αναζωογονούμε τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα από πολλούς δωρητές μαλλιών», εξήγησε η Δρ. Αντζελα Κριτιάνιο, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Η τεχνική αυτή καθιστά δυνατή τη μεταμόσχευση μαλλιών σε ανθρώπους που έχουν ελάχιστα τριχοθυλάκια, άνδρες και γυναίκες, είτε λόγω τριχόπτωσης είτε επειδή έχουν υποστεί εγκαύματα, εξήγησε η Κριτιάνιο.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτή, καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο κύτταρα από επτά δωρητές. Στη συνέχεια, εμφυτεύτηκαν στην πλάτη ποντικών και μέσα σε λίγες ημέρες τα μοσχεύματα άρχισαν να παράγουν νέες τρίχες, στις πέντε από τις επτά δοκιμές που έγιναν. Από τους γενετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα νέα τριχοθυλάκια ήταν ανθρώπινα και γενετικά παρόμοια με εκείνα των αρχικών δωρητών.

Υπάρχουν βέβαια και άσχημα νέα για τους ενδιαφερόμενους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος και να γίνουν περισσότερες δοκιμές αυτής της τεχνικής προτού να δοκιμαστεί η μέθοδός τους στους ανθρώπους.