«Έξυπνο» παράθυρο μπλοκάρει τη ζέστη και παράγει ενέργεια

177

25/10/2013

Ερευνητές δημιούργησαν ένα «έξυπνο» παράθυρο που εξοικονομεί αλλά και παράγει ενέργεια και μπορεί να μειώσει ριζικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου.

Η δημιουργία ανήκει σε κινέζους ερευνητές, οι οποίοι πάνε ένα βήμα παραπέρα τα λεγόμενα «ενεργειακά» παράθυρα. Πρόκειται για παράθυρα που ρυθμίζουν την είσοδο και έξοδο φωτός και θερμότητας, ώστε να γίνεται η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με την εποχή.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γιανφένγκ Γκάο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ενσωμάτωσαν στο παράθυρο δυνατότητες παραγωγής ενέργειας!

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό υλικό, το οποίο λειτουργεί ως διαφανής επίστρωση πάνω στο παράθυρο, ρυθμίζοντας την εισροή υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας. 

Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το εν λόγω υλικό αλλάζει τις ιδιότητές του έτσι ώστε, όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από ένα όριο, το υλικό μονώνει το παράθυρο και ταυτόχρονα γίνεται απορροφητικό, αφήνοντας το υπέρυθρο φως του Ήλιου να μπει στο εσωτερικό του χώρου. Όταν αντίθετα η θερμοκρασία ανέβει πάνω από ένα όριο, το υλικό επίστρωσης του παραθύρου γίνεται ανακλαστικό, «αποκρούοντας» την υπέρυθρη ακτινοβολία που έρχεται απ’ έξω.

Ταυτόχρονα, γύρω από το γυαλί του παραθύρου είναι τοποθετημένες μικρές ηλιακές κυψελίδες, που γεννούν ενέργεια, αρκετή για τη λειτουργίας μιας λάμπας γραφείου. Οι κυψελίδες δέχονται το υπέρυθρο ηλιακό φως που διασκορπίζεται στο χώρο. 

Η μεγάλη δυσκολία των μηχανικών μέχρι σήμερα, ήταν να ενσωματώσουν τέτοιες φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα παράθυρο, χωρίς αυτό να χάνει τη διαφάνειά του, κάτι που φαίνεται πως κατάφεραν οι κινέζοι ερευνητές.