Το κόψιμο του τσιγάρου βελτιώνει τον ύπνο

109

23/9/2013

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν άλλον έναν λόγο για να κόψει κανείς το κάπνισμα: ο καλύτερος ύπνος.

Παρόλο που είναι γνωστά τα αναρίθμητα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα, εντούτοις είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε συστηματικά τη σχέση του τσιγάρου με τον ύπνο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Psychology, Health & Medicine”, διαπίστωσαν ότι το 11,9% των καπνιστών δυσκολεύονται να κοιμηθούν, το 10,6% ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και το 9,5% ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήταν πολύ χαμηλότερα, ενώ όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα, είδαν γρήγορα βελτίωση στον ύπνο τους. Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε τσιγάρο που καπνίζει κανείς μέσα στη μέρα, η διάρκεια του βραδινού ύπνου μειώνεται κατά 1,2 λεπτά κατά μέσο όρο.

Ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με πολλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, διαβήτης, υψηλό σάκχαρο κ.α. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τον ελλιπή ύπνο, ενώ το κάπνισμα θεωρείται βασική αιτία διαφόρων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων.

Πηγή: Science Daily