Πόσο αγαπάμε το σώμα μας;

158

17/9/2013

Η ψυχολογία μπορεί να επηρεάζει την διατροφή μας καθώς και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου OldDominionUSA.

Η ψυχολογία μας είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας και πολλές φορές η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, μπορεί εύκολα να επηρεάσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πώς γίνεται αυτό;

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Thomas Cash αυτό συμβαίνει λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης που έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες για το σώμα τους με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην μοναξιά και στην κακή διατροφή του σώματός τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 228 φοιτητές ερωτώμενοι φυσικά για τη σχέση που έχουν με το σώμα τους καθώς και για τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι φοιτητές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους ή αντίστοιχα την δυσαρέσκεια τους με 9 διαφορετικές πτυχές του σώματος τους (π.χ., το πρόσωπό τους, το βάρος τους, τα πόδια τους κ.α.).

Τα αποτελέσματα τις έρευνας έδειξαν πως οι γυναίκες κατά κύριο λόγο είναι εκείνες που πιστεύουν πως το σώμα τους έχει ατέλειες αποφεύγοντας έτσι την δέσμευση σε προσωπικό επίπεδο. Οι άντρες αντιθέτως φάνηκε πως είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι με την εξωτερική τους εμφάνιση διατηρώντας έτσι την σωματική τους υγεία.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι απόψεις των δύο φύλων μπορεί να είναι αντιφατικές , διατηρώντας έτσι διαφορετικές προσδοκίες.

 

Επιμέλεια: Εύη Γεράκη