Ο σοκολατένιος πειρασμός της ψυχολογίας μας

120

27/9/2013

Η σοκολάτα αποτελεί για όλους μας, μικρούς και μεγάλους έναν γλυκό πειρασμό συνήθως μετά από κάποιο γεύμα της ημέρας και πολλές φορές όταν είμαστε ψυχολογικά πιο ευαίσθητοι. 

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο; Όλοι γνωρίζουμε πως η σοκολάτα έχει κάποια στοιχεία τα οποία είναι ωφέλημα  για τον οργανισμό μας πέρα από την γλυκιά γευστική απόλαυση.

Ας εξετάσουμε όμως πιο αναλυτικά τον ‘’γλυκό πειρασμό’’. Η θεοβρωμίνη (διμεθύλ-ξανθίνη C5H2(CH3)2N4O2, συνολικά C7H8N4O2) είναι ένα αλκαλοειδές που παράγεται κατά τη φάση της «ζύμωσης» των καρπών του κακαόδεντρου και αποτελεί μια παρεμφερή μορφή διεγερτικού, με την καφεΐνη[1] (που έχει κυρίως ο καφές) και την θειοξανθίνη (ή θεοφυλλίνη που έχει το τσάι.

Με λίγα λόγια το στοιχείο αυτό είναι που ενεργεί ευεργετικά στα κύτταρα της διέγερσης και της ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου. Βέβαια Η απορρόφηση της θεοβρωμίνης από τον οργανισμό[4], παρουσιάζει το εξής χαρακτηριστικό: Όσο περισσότερη ποσότητα θεοβρωμίνης καταναλώνει ο οργανισμός, τόσο μειώνεται ο μεταβολισμός[5] της. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της θεοβρωμίνης στο αίμα, παραμένουν περισσότερο χρόνο σε υψηλά επίπεδα. Δηλαδή παρατείνεται η δράση της.  

Φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι δεν χρειαζόμαστε ποτέ δικαιολογία για ένα γλυκάκι!

Επιμέλεια: Εύη Γεράκη