Οι φοβίες «μπορούν να καταπολεμηθούν στη διάρκεια του ύπνου»

162

23/9/2013

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έντονες μυρωδιές μπορούν να καταπολεμήσουν τις φοβίες την ώρα που κάποιος κοιμάται βαθιά.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», «εκπαίδευσαν» μικρή ομάδα εθελοντών να συσχετίζουν με τον φόβο δύο εικόνες και τις μυρωδιές που τις συνόδευαν.

Εν όσω οι εθελοντές κοιμόντουσαν, οι ερευνητές τούς εξέθεσαν σε μία από αυτές τις μυρωδιές – και όταν ξύπνησαν, ένιωθαν πολύ λιγότερο φόβο για την εικόνα που σχετιζόταν με αυτήν.

Μία βρετανίδα ειδικός εξήρε τη νέα μελέτη και δήλωσε στο BBC ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της φοβίας και ίσως του συνδρόμου του μετατραυματικού στρες.

Οι πάσχοντες από φοβία συνήθως θεραπεύονται με σταδιακή αλλά συχνή έκθεση στο φοβικό αντικείμενο, εν όσω είναι ξύπνιοι.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να επεκταθεί και στη διάρκεια του ύπνου – ιδίως στο στάδιό του, κατά το οποίο κοιμόμαστε πολύ βαθιά.

Το στάδιο αυτό λέγεται ύπνος βραδέων κυμάτων (slow-wave sleep) και είναι αυτό στο οποίο η αφύπνιση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ορισμένες νυκτερινές διαταραχές του ύπνου (συγχυτικές διεγέρσεις, υπνοβασία, υπνικός τρόμος) εμφανίζονται κατά τον ύπνο βραδέων κυμάτων.

Στη διάρκειά του δημιουργούνται επίσης οι αναμνήσεις – κυρίως όσες σχετίζονται με το συναίσθημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 15 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να κοιτάξουν τις φωτογραφίες δύο διαφορετικών προσώπων, την ώρα που οι ερευνητές τούς έκαναν ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Ταυτοχρόνως, μύριζαν και έντονες μυρωδιές (λ.χ. λεμόνι, μέντα, ξύλο).

Επιπλέον, οι ερευνητές κατέγραφαν τον φόβο που ένιωσαν, μετρώντας την εφίδρωση στο δέρμα τους και υποβάλλοντάς τους σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στο Εργαστήριο Ύπνου της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern όπου διεξήχθη η μελέτη. Όταν μπήκαν στον ύπνο βραδέων κυμάτων, άρχισαν να εκτίθενται σε μία από τις μυρωδιές που σχετιζόταν με μία από τις φωτογραφίες.

Η έκθεσή τους διήρκησε όσο και ο ύπνος βραδέων κυμάτων.

Όταν ξύπνησαν, ξανακοίταξαν τις φωτογραφίες – αυτή τη φορά δίχως τις μυρωδιές ή το ηλεκτροσόκ – και υποβλήθηκαν πάλι στη μέτρηση της εφίδρωσης και την fMRI.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κατρίνα Χάουνερ, ένιωθαν πολύ λιγότερο φόβο για τη φωτογραφία την μυρωδιά της οποίας είχαν μυρίσει.

Επιπλέον, είχαν χαρακτηριστικές διαφορές στη δραστηριότητα των δομών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη (όπως ο ιππόκαμπος) και με τα συναισθήματα (όπως η αμυγδαλή).

Οι εθελοντές είχαν παραμείνει στο στάδιο του ύπνου βραδέων κυμάτων επί 5 έως 40 λεπτά – και όσο περισσότερο είχαν κοιμηθεί βαθιά, τόσο λιγότερο φόβο τούς προκάλεσε η φωτογραφία.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν η ίδια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προϋπάρχουσες φοβίες.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει τραυματικά γεγονότα, όπως πυρκαγιές και τροχαία ατυχήματα, εκδηλώνουν μία φοβική αντίδραση όταν κάτι ενεργοποιήσει την ανάμνηση του τραγικού γεγονότος», σχολίασε η δρ Τζένιφερ Ουάιλντ, κλινική ψυχολόγος στο Ίδρυμα Ψυχιατρικής του King’s College, στο Λονδίνο.

«Στους εκλυτικούς παράγοντες αυτών των αναμνήσεων πολύ συχνά συμπεριλαμβάνονται οι μυρωδιές – λ.χ. από τη βενζίνη, τα καμένα ξύλα ή τα αντισηπτικά στα νοσοκομεία», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι η έκθεση σε αυτές τις μυρωδιές στη διάρκεια του ύπνου, θα μπορούσε να καταπολεμήσει τις φοβίες».

Πηγή: tanea.gr