Οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης στη θεραπεία της δυσλεξίας

197

23/9/2013

Οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης κειμένων (e-readers) μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να αυξήσουν την ταχύτητα ανάγνωσης, και στην κατανόηση, αυτό διαπίστωσαν πρόσφατα αμερικανοί ερευνητές. 

 Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου PloS One, επιστημονική ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Επιστημών στο Κέντρο Αστροφυσικής «Harvard-Smithsonian», με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Σνεπς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 100 μαθητές που διάβαζαν σε χαρτί ή συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης. 


Παρατήρησαν λοιπόν ότι κατά τη χρήση της συσκευής όσοι είχαν πρόβλημα με την ανάγνωση των λέξεων, τελικά διάβαζαν γρηγορότερα και εκείνοι με πρόβλημα οπτικής προσοχής, είχαν τελικά καλύτερη κατανόηση. 

Η παρουσίαση κειμένων με λίγες γραμμές και γενικά λιγότερες λέξεις βοηθούσε τους μαθητές να συγκεντρωθούν καλύτερα σε κάθε λέξη. 

«Ο βασικός παράγοντας που είναι σημαντικός στην επίδραση των e-readers είναι ότι εμφανίζουν λίγες λέξεις ανά σειρά. Αν αυτό μπορεί να γίνει και στο χαρτί, στον σχολικό πίνακα ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, τότε τα άτομα με δυσλεξία θα βοηθηθούν σημαντικά», εξηγεί ο Δρ Σνεπς. 

Η δυσλεξία έχει πολλές μορφές και μερικοί ασθενείς μπορούν πράγματι να επωφεληθούν από προσαρμογές στα γραπτά κείμενα. 

«Αν κάποιος ζορίζεται να διαβάσει ένα πυκνογραμμένο κείμενο, ίσως η μεγέθυνση της ανάλυσης της οθόνης του e-reader να τον βοηθά να εστιάσει καλύτερα σε κάθε λέξη συντελώντας σε καλύτερη κατανόηση», προτείνει ο ερευνητής.

Επιμέλεια: Χριστιάνα Μητσικούδη