Κρύα άστρα με θερμοκρασία… φούρνου κουζίνας

170

9/9/2013

Μία νέα αστρονομική έρευνα αποκάλυψε ότι οι λεγόμενοι καφέ νάνοι, αποτυχημένα άστρα που βρίσκονται στο μεταίχμιο ανάμεσα σε ένα κανονικό άστρο και σε έναν πλανήτη, μπορούν να είναι τόσο ψυχροί που να μην ξεπερνούν τη θερμοκρασία του φούρνου της κουζίνας μας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το Space.com, χρησιμοποίησαν το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» της NASΑ και υπολόγισαν ότι οι πιο κρύοι καφέ νάνοι έχουν θερμοκρασία 125 έως 175 βαθμών Κελσίου (έναντι περίπου 5.730 βαθμών στην επιφάνεια του Ήλιου) και μάζα πέντε έως 20 φορές μεγαλύτερη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Οι καφέ νάνοι θεωρούνται αποτυχημένα άστρα, επειδή, αν και μεγαλύτεροι από ένα πλανήτη, είναι μικροί για άστρα, με συνέπεια ποτέ να μην έχουν καταφέρει να «πυροδοτήσουν» τις αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό τους, ώστε να μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο.

Έτσι, έχουν μείνει με την αρχική θερμοκρασία με την οποία γεννήθηκαν, ενώ συνεχίζουν να κρυώνουν στο πέρασμα δισεκατομμυρίων ετών.

Οι πιο κρύοι καφέ νάνοι ανακαλύφθηκαν πριν δύο χρόνια με το υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA και μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρεθούν και άλλοι ακόμα πιο κρύοι, ίσως με χαμηλότερη θερμοκρασία και από το ανθρώπινο σώμα.

Όμως τα ουράνια αυτά σώματα είναι τόσο αχνά, που, αν όντως υπάρχουν, θα είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και μόνο μέσω υπέρυθρων τηλεσκοπίων.