Η Ψυχολογία μιας φωτογραφίας

122

24/9/2013

Ζούμε αναμφίβολα στην εποχή της τεχνολογίας η οποία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς για όλους μας προσπαθώντας έτσι να κλείσουμε τις στιγμές μας μέσα σε «νέα ψυχολογικά τεχνάσματα».

Ένα τέτοιου είδους ψυχολογικό τέχνασμα είναι και η φωτογραφική μηχανή μας. Έχουμε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί έχουμε αυτήν την συνεχή τάση να βγάζουμε φωτογραφίες;

Ουσιαστικά το πραγματικό νόημα των φωτογραφιών έγκειται λιγότερο στην οπτική πραγματικότητα που παρουσιάζεται και περισσότερο στα συναισθήματα και τις σκέψεις που προκαλεί σε αυτόν που τη βλέπει.

Σύμφωνα με την ψυχολογία οι περισσότεροι από μας βγάζουμε φωτογραφίες για να κρατήσουμε στη μνήμη μας  σημαντικές στιγμές, χωρίς πάντα να σκεφτούμε ότι μαζί με τη στιγμή της φωτογραφίας ασυνείδητα μπορούμε να διατηρήσουμε και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Η φωτογραφία μπορεί να γεννήσει συναισθήματα σε όποιους την βλέπουν, ακόμα και χωρίς να παρουσιάζονται σε αυτήν ή  και χωρίς να γνωρίζουν καν τους φωτογραφούμενους.

Οι ψυχολόγοι συγκεκριμένα λένε Συνήθως ντρεπόμαστε να φωτογραφηθούμε γιατί δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα μας στις φωτογραφίες. Η μειωμένη αυτοπεποίθηση, ειδικότερα για την εικόνα του εαυτού μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας εμποδίζει να αισθανόμαστε άνετα με τις φωτογραφίες μας. Κάτι το οποίο γίνεται πολύ συχνά είναι να βγαίνουμε στημένες φωτογραφίες προσπαθώντας  να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να φαινόμαστε χαρούμενοι και όμορφοι συγχρόνως, κάτι που τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουμε να πετύχουμε. Τα συναισθήματα είναι δύσκολο να κρυφτούν πίσω από την πόζα της φωτογραφίας για αυτό τις περισσότερες φορές οι στημένες φωτογραφίες απογοητεύουν τις προσδοκίες μας.  

 Επομένως αυτό το οποίο θα είναι προτιμότερο να κάνουμε είναι να αφήνουμε τον καλύτερό μας εαυτό να βγει προς τα έξω. Και αν αυτό δεν πετύχει… τουλάχιστον θα θυμόμαστε την στιγμή.

Επιμέλεια: Εύη Γεράκη