Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του Θυρεοειδούς

82

23/9/2013

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του Θυρεοειδούς Αδένα διοργανώνει την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στη Λεόντειο Σχολή, ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε αυτήν, την όχι και τόσο συνηθισμένη, μορφή καρκίνου. 

Την εκδήλωση, η οποία ξεκινάει στις 18:00 μ.μ., θα χαιρετήσει με την ομιλία της η πρόεδρος του «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου. 

Στη συνέχεια, ο ενδοκρινολόγος Σαράντης Λιβαδάς, θα παραθέσει ενημερωτική ομιλία, με θέμα «Καρκίνος Θυρεοειδούς ενηλίκων». Αμέσως μετά, η σκυτάλη θα δοθεί στην ενδοκρινολόγο, Γεωργία Καφίρη, η οποία θα μιλήσει για τον «Καρκίνο του Θυρεοειδούς στην παιδική και εφηβική ηλικία».

Μετά το τέλος των ομιλιών, θα ακολουθήσει φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λεόντειου Σχολής, δίνοντας μήνυμα ζωής, ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Στον αγώνα θα λάβουν μέρος ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος, Θοδωρής Παπαλουκάς, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Νίκος Μίχαλος, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Κόκκινα Χαλιά», Γιώργος Παπαδημητράκης, καθώς και άλλοι εθελοντές από τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ».

Ο καρκίνος του Θυρεοειδούς Αδένα εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή του τραχήλου (λαιμού) σαν ένα οζίδιο ή μια μάζα, και είναι αρκετά ύπουλος, καθώς δεν προκαλεί πόνο. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου (συνιστά μόλις το 1% του συνόλου των καρκίνων), ωστόσο αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του ενδοκρινικού συστήματος. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 40 με 50 έτη και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες. 

Υπάρχουν τέσσερις μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς :

  • το θηλώδες καρκίνωμα, το οποίο αποτελεί τη συχνότερη μορφή και αυτή με την καλύτερη πρόγνωση, με τα ποσοστά ίασης να κυμαίνονται πολύ υψηλά
  • το θυλακιώδες καρκίνωμα, το οποίο είναι πολύ πιο σπάνιος τύπος καρκινώματος,
  • το μυελοειδές καρκίνωμα, το οποίο αφορά στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα που παράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη και τέλος
  • το αμετάπλαστο καρκίνωμα, το οποίο αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς και αποτελεί τη μορφή με τη χειρότερη πρόγνωση. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας -άνω των 65 ετών- και η εξέλιξη του είναι πολύ γρήγορη.

Έως και σήμερα, δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις ενοχοποιούν τον γονιδιακό παράγοντα, καθώς άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν στο μέλλον. Επίσης, το ίδιο ένοχη για την εμφάνισή του, φαίνεται ότι είναι η ακτινοβολία που ίσως δεχθεί ένα άτομο σε νεαρή ηλικία.

Πηγή:in.gr