Ενήλικος ιστός επανήλθε σε εμβρυική κατάσταση

191

12/9/2013

Για πρώτη φορά, Ισπανοί ερευνητές κατάφεραν να επαναφέρουν σε εμβρυική κατάσταση το ζωντανό ενήλικο ιστό εργαστηριακών ποντικιών, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταφέρουν να βρουν νέους τρόπους να αναγεννούν εξασθενημένα όργανα, όπως η καρδιά, ή κύτταρα του ματιού, ακόμα και τον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του ισπανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο με επικεφαλής τον καθηγητή Manuel Serrano, έδειξε ωστόσο ότι η τεχνική οδήγησε στο σχηματισμό όγκων και θα πρέπει να γίνουν πολλές έρευνες ακόμα μέχρι να είναι ασφαλής και να οδηγήσει σε θεραπείες.

Όταν γονιμοποιείται ένα ωάριο, έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε ιστό στο ανθρώπινο σώμα, από εγκεφαλικά κύτταρα μέχρι δέρμα. Η ευελιξία αυτή χάνεται όμως καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται.

Η μεταβολή επετεύχθη με την κατεργασία δειγμάτων δέρματος σε συνδυασμό με χημικές και γενετικές τροποποιήσεις. Η ομάδα χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και, με τη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου, ενεργοποίησε την παραγωγή τεσσάρων χημικών που φαίνεται ότι αντιστρέφουν την εξέλιξη ενός ιστού.

Οι ιστοί επανήλθαν σε εμβρυική κατάσταση, αλλά στην πορεία εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε όγκους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Serrano «δεν είναι αυτό που θέλουμε για την αναγεννητική ιατρική. Θέλουμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω με ελεγχόμενο τρόπο και πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο μέλλον γι’ αυτό.»

Πηγή: BBC