Διάγνωση ψυχικών ασθενειών με οφθαλμολογικό τεστ

202

20/9/2013

Ένα τεστ που βασίζεται στην κίνηση του ματιού και βοηθά στη διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών σε ενήλικες, κατάφερε να περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού επιχειρηματικών καινοτομιών Converge Challenge Awards στη Σκωτία.

Το τεστ, που αποτελεί επινόηση μίας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, αναγνωρίζει με ποσοστό ακρίβειας 95% και σε λιγότερο από 30 λεπτά ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών και βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η βαριάς μορφής κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η νέα μέθοδος θα συμβάλει σε μία πιο ακριβή και αποτελεσματική διάγνωση των ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Philip Benson, λέκτορα ψυχολογίας και ένας εκ των ερευνητών που βρίσκονται πίσω από το τεστ, «η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση παραμένει μία από τις πιο πιεστικές ευθύνες της σύγχρονης ψυχιατρικής. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές διαγνωστικές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των γιατρών.»

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, είναι γνωστό πως τα άτομα με ψυχωτικά συμπτώματα αδυνατούν να παρακολουθήσουν με τα μάτια τους αντικείμενα που κινούνται αργά. Το βλέμμα τους τείνει να μένει πίσω σε σχέση με το αντικείμενο και στη συνέχεια να κάνουν γρήγορες και απότομες κινήσεις των για να καλύψουν το κενό. Οι κινήσεις αυτές ονομάζονται σακκαδικές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή David St Clair του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, το τεστ θα βοηθήσει τους γιατρούς να καταλήξουν νωρίτερα σε μία τεκμηριωμένη διάγνωση, μειώνοντας το χρόνο που περνούν οι ασθενείς σε κλινικές. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουν νωρίτερα την κατάλληλη θεραπεία και θα μπορούν να επιστρέψουν γρηγορότερα σε μία πιο φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αναγνωρίζουν και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας πριν καν αυτά εμφανιστούν.

Πηγή: University of Aberdeen