Γυμναστική, διατροφή και καφές προλαμβάνουν τον καρκίνο της μήτρας

215

11/9/2013

Ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας μπορεί να μειωθεί με γυμναστική, διατροφή και ίσως κατανάλωση καφέ, δείχνει νέα βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC. 

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι οι μισές από τις περιπτώσεις του καρκίνου της μήτρας στη Μ. Βρετανία (περίπου 3.700 ετησίως) θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω της διατήρησης ενός υγιούς βάρους και της ενασχόλησης με τη γυμναστική. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον ατομικό κίνδυνο με τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής γυμναστικής και την τήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. 

Το Παγκόσμιο Κεφάλαιο για την Έρευνα του Καρκίνου προσθέτει ότι ενδεχομένως και ο καφές να μειώνει τον κίνδυνο, αν και η επιστημονική κοινότητα διευκρινίζει ότι είναι ακόμη νωρίς να ειπωθεί ότι ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο της μήτρας. 

Ο καρκίνος του ενδομητρίου, των τοιχωμάτων της μήτρας δηλαδή, είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών στην Ευρώπη. Στην πρώτη παγκόσμια ανάλυση που επιχειρήθηκε μετά το 2007, οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου επανεξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον καρκίνο του ενδομητρίου, και τη σχέση του με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και το σωματικό βάρος. 

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου 3.700 περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο αν οι γυναίκες έκαναν 38 λεπτά γυμναστική καθημερινά και διατηρούσαν ένα υγιές βάρος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 56% των γυναικών στη Μ. Βρετανία ακολουθεί τις συστάσεις για σωματική άσκηση (30 λεπτά καθημερινά), πέντε ημέρες την εβδομάδα, μόνο το 39% τηρεί υγιές σωματικό βάρος. 

«Αν είστε σωματικά δραστήριες και δεν έχετε περιττά κιλά, μπορείτε να μειώσετε τον ατομικό κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και να βελτιώσετε συνολικά την υγείας σας», υπογραμμίζει η Δρ Τερέσα Νορατ, που πήρε μέρος στην ερευνητική ομάδα.

Πηγή:in.gr