Βραζιλία: «Παθολογικά γενναιόδωρος» έγινε 49χρονος μετά από εγκεφαλικό

143

9/9/2013

Ένας 49χρονος Βραζιλιάνος διαγνώσθηκε με «παθολογική γενναιοδωρία» έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που του προκάλεσε βλάβες στα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ανώτερη σκέψη και την λήψη αποφάσεων.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Neurocase» οι γιατροί του από τοΟμοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο άντρας έπαθε πριν από δύο χρόνια αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο θεωρήθηκε συνέπεια της σοβαρής υπέρτασης από την οποία έπασχε. 

Όταν ανάρρωσε, άρχισε να δίνει ανεξέλεγκτα χρήματα, τρόφιμα και αναψυκτικά στα «παιδιά των φαναριών» – κάτι που εξακολουθεί να κάνει.

Το εγκεφαλικό εκδηλώθηκε σε μία υποφλοιώδη περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ανώτερη σκέψη.

Ωστόσο οι γιατροί λένε ότι ο τόπος εκδήλωσης του εγκεφάλου δεν προδικάζει αλλαγές στην συμπεριφορά ή την προσωπικότητα, επειδή τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και έτσι οποιοδήποτε μπορεί να επηρεαστεί.

Η περίπτωση του 49χρονου αποτελεί έκπληξη για τους ειδικούς, διότι αντιπροσωπεύει μία συμπεριφορά εντελώς αντίθετη με αυτές που έχουν συνηθίσει να βλέπουν σε πολλά θύματα εγκεφαλικών – λ.χ. η τσιγγουνιά και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι πολύ πιθανότερες.

Οι γιατροί του 49χρονου πιστεύουν ότι η παθολογική γενναιοδωρία του μπορεί να ρίξει φως στη συσχέτιση αλτρουισμού-εγωισμού, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στην λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο τους, ο 49χρονος ξόδεψε όλα του τα χρήματα στα παιδιά των φαναριών και δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στην διοικητική θέση που είχε σε μία μεγάλη επιχείρηση.

Όταν οι γιατροί του θέλησαν να μάθουν την αιτία, τους απάντησε ότι είχε δουλέψει αρκετά στη ζωή του και ήθελε πλέον να την απολαύσει «διότι είναι πολύ μικρή».

Τους είπε επίσης ότι είδε «από πολύ κοντά τον θάνατο» και ήθελε να είναι «καλά και χαρούμενος» τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Ο 49χρονος έχει επίγνωση των αλλαγών στην συμπεριφορά του, αλλά δήλωσε πως αδυνατεί να σταματήσει να προσφέρει στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Επειδή οι κρίσεις γενναιοδωρίας μερικές φορές σχετίζονται με τη μανία, την άνοια και τη νόσο του Πάρκινσον, οι γιατροί του τον υπέβαλλαν σε νευροψυχιατρικά τεστ, που όμως δεν έδειξαν να πάσχει από κάτι τέτοιο. 

Αυτό που έδειξαν όμως είναι μειωμένη αιμάτωση στα τμήματα του εγκεφάλου (μεταξύ αυτών και σε ορισμένα του μετωπιαίου φλοιού) που ρυθμίζουν την ανώτερη σκέψη και την λήψη αποφάσεων.

Οι γιατροί από το Ρίο ντε Τζανέιρο σημειώνουν επίσης στο άρθρο τους πως ο 49χρονος είχε πάθει κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό, αλλά στην διετία που μεσολάβησε θεραπεύτηκε από αυτήν – όχι όμως και από την παθολογική γενναιοδωρία του.

ΠΗΓΗ: tanea.gr