Βιοδείκτης προβλέπει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη

156

12/9/2013

Το τεστ βασίζεται στο βαθμό έκφρασης τριών γονιδίων που σχετίζονται με τη γήρανση (FGFR1, PMP22 και CDKN1A) και μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ο καρκίνος αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό ή είναι επιθετικός και δυνητικά θανατηφόρος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ουρολογικής ογκολογίας Cory Abate-Shen, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του τεστ κάνοντας βιοψία όγκων σε 43 καρκινοπαθείς που παρακολουθούνταν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Αρχικά, όλες οι περιπτώσεις καρκίνου είχαν εκτιμηθεί ως χαμηλού κινδύνου, αλλά τελικά οι 14 εμφάνισαν προχωρημένο καρκίνο. Το γενετικό τεστ των τριών γονιδίων εντόπισε σωστά (εκ των υστέρων) και τους 14 ασθενείς με τους επιθετικούς όγκους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να αξιολογήσουν την ακρίβεια του τεστ.

Οι γιατροί σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη και το βαθμό επιθετικότητάς του, ξεκινώντας συνήθως με το τεστ αίματος PSA, καθώς και την ψηλάφηση. Αν υπάρξουν ύποπτες ενδείξεις, ακολουθεί βιοψία δείγματος του ιστού του προστάτη και ανάλογα με τα αποτελέσματα οι ασθενείς χωρίζονται σε αυτούς που χρειάζονται άμεσα θεραπεία και σε αυτούς που περιορίζονται στην περιοδική παρακολούθηση του όγκου. Η επιθετική θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για τον ασθενή όπως ακράτεια ούρων και σεξουαλική ανικανότητα.

Το νέο γενετικό τεστ θα μπορούσε να διαφωτίσει καλύτερα τους γιατρούς για την προβλεπόμενη μελλοντική εξέλιξη κάθε όγκου, οπότε ο ασθενής δεν θα έχει ούτε καθυστερημένη, ούτε περιττή θεραπεία.

Πηγή: WebMD