Ανεπηρέαστοι οι έφηβοι από τα μηνύματα των νέων πακέτων τσιγάρων

184

5/9/2013

Μικρό αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές έχουν τα νέα πακέτα τσιγάρων με φωτογραφίες που απεικονίζουν τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control. 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Στερλινγκ εκπονήθηκε μετά την κυκλοφορία των νέων πακέτων τσιγάρων στη Βρετανία το 2008 και επικεντρώθηκε σε δείγμα 2.800 παιδιών. Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε οι φωτογραφίες εσωτερικών οργάνων του σώματος που επηρεάζονται αρνητικά από το κάπνισμα δεν είχαν καμιά επίδραση στους εφήβους καπνιστές 11-16 ετών. Αντιθέτως, επηρέαζαν τα παιδιά που δεν είχαν καπνίσει καθόλου ή που πειραματίζονταν με το τσιγάρο. 

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Youth Tobacco Policy Survey, πριν και μετά την κυκλοφορία των νέων πακέτων τσιγάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τα πακέτα των τσιγάρων είχαν μόνο λεκτικές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία. 

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Ενώ το ποσοστό των εφήβων που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, από 13% σε 14%.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Κρόφορντ Μούντι εξηγεί ότι, ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα «πολύ θετικό» στοιχείο. Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να «αποκτήσουν ανοσία» καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.