ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

Το μπρόκολο προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα

150

28/8/2013

Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να επιβραδύνει και ακόμη και να προλάβει την οστεοαρθρίτιδα, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatism. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για να επαληθεύσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων. 

Τα τεστ που έκαναν σε κύτταρα και αρουραίους έδειξαν ότι ένα συστατικό του μπρόκολου, που επίσης περιέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, μπλοκάρει ένα βασικό ένζυμο που καταστρέφει τον χόνδρο. 

Στις κλινικές δοκιμές οι 20 ασθενείς θα κληθούν να καταναλώσουν μια ημερήσια δόση μπρόκολου, το οποίο έχει καλλιεργηθεί σε ειδικές συνθήκες ώστε να έχει επιπλέον ποσότητες θρεπτικών συστατικών, κάτι δηλαδή ανάμεσα στο κλασσικό μπρόκολο και ενός άγριου «εξαδέλφου» του που φύεται στην Σικελία. 

Οι ερευνητές βασίζουν την θεωρία τους στο γεγονός ότι το σώμα του ανθρώπου παράγει γλυκοραφανίνη και την μετατρέπει σε σουλφοραφάνη, η οποία προστατεύει τις αρθρώσεις. 

Οι εθελοντές ασθενείς θα κληθούν να καταναλώσουν το ειδικό μπρόκολο και στη συνέχεια θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. 

Η Δρ Ροουζ Ντέιβιντσον και οι συνεργάτες της θα μελετήσουν τα δείγματα ιστών που θα αφαιρέσουν από τους ασθενείς για να δουν την επίπτωση της κατανάλωσης του μπρόκολου. 

Αν και οι δύο εβδομάδες είναι απίθανο να επιφέρουν κάποια σημαντική αλλαγή, η ερευνήτρια ελπίζει το διάστημα να είναι επαρκές ώστε να αποδειχθεί ότι το μπρόκολο πράγματι κάνει καλό στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. 

Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη φτάνει στα σημεία της άρθρωσης που έχουν πρόβλημα και προκαλεί ωφέλιμες αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.