Τι μπορεί να κρύβετε πίσω από μια λιποθυμία ;

177

21/8/2013

Η λιποθυμία μπορεί να έχει μια απλή και αθώα εξήγηση όπως παραδείγματος χάρη την εξάντληση ή την αφυδάτωση. Σε κάθε περίπτωση απώλειας της συνείδησης, πρέπει να αποκλείσουμε τόσο τα καρδιολογικά όσο και τα νευρολογικά αίτια (όπως επιληπτική κρίση). Ένα άτομο μπορεί να είναι αναίσθητο για λίγα δευτερόλεπτα ή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Οι άνθρωποι που χάνουν τις αισθήσεις τους δεν ανταποκρίνονται γενικότερα στους δυνατούς ήχους, μπορεί να σταματήσει ο σφυγμός ή η αναπνοή τους. Αυτό απαιτεί την άμεση μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση.

Τι προκαλεί απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία);

Το άτομο το οποίο χάνει τις αισθήσεις του δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να ανταποκριθεί.

Κοινές αιτίες απώλειας των αισθήσεων περιλαμβάνουν:

Αυτοκινητικό ατύχημα

Σοβαρή απώλεια αίματος

Χτύπημα στο στήθος ή το κεφάλι

Υπερβολική δόση ναρκωτικών

Δηλητηρίαση από αλκοόλ

Ορθοστατική υπόταση

Ένα άτομο μπορεί να χάσει προσωρινά τις αισθήσεις του , όταν γίνονται ξαφνικές αλλαγές  στο σώμα. Κοινές αιτίες της προσωρινής απώλειας της συνείδησης περιλαμβάνουν:

Τ α χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση

Συγκοπή (απώλεια συνείδησης όταν ο εγκέφαλος στερείται της ροής του αίματος)

Αφυδάτωση

Αρρυθμίες

Εγκεφαλικό ή ισχαιμικό επεισόδιο

Σημάδια ότι ένα άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του:

Ξαφνική αδυναμία να ανταποκριθεί

Ταχυκαρδία

Σύγχυση

Έντονη ζαλάδα

Πώς αντιμετωπίζεται η απώλεια των αισθήσεων;

Εάν η απώλεια συνειδήσεως προκαλείται από χαμηλή πίεση του αίματος, ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενέσιμη αγωγή για να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ενώ αν έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας χορηγήσουν γλυκόζη. Εάν κάποιος λιποθυμήσει θα πρέπει να ελέγξετε την αναπνοή και το σφυγμό του,να  σηκώσετε τα πόδια λίγα εκατοστά από το έδαφος και να χαλαρώσετε τυχόν ρούχα που τον σφίγγουν και εμποδίζουν την καλή αναπνοή. Στην περίπτωση που δεν συνέρχεται γρήγορα, έχει δυσφορία στο θώρακα, είναι άτομο άνω των 50 ετών θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό ή να τον μεταφέρετε στο νοσοκομείο.