Σε Βόρειο και Νότιο Πόλο οι θαλάσσιοι οργανισμοί

185

5/8/2013

Μεταναστεύουν γρηγορότερα και από τα ζώα ξηράς

Η θέρμανση των ωκεανών της Γης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει σημαντικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς, φέρνοντας ανατροπές στις διατροφικές συνήθειες και στην περίοδο αναπαραγωγής τους, και ωθώντας τους σε αναγκαστική γεωγραφική μετακίνηση προς ψυχρότερα νερά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεταβολές αυτές είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες που υποχρεώνονται να κάνουν τα ζώα στην ξηρά λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Οι ερευνητές από 17 ερευνητικά ινστιτούτα πολλών χωρών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», επισήμαναν ότι το «μέτωπο» ορισμένων θαλάσσιων ειδών (φυτοπλαγκτό, ζωοπλαγκτό, ψάρια, κοράλια κ.α.), υπό την πίεση της σταδιακής υπερθέρμανσης των υδάτων, μετακινείται προς τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο με μέση ταχύτητα 72 χιλιομέτρων ανά δεκαετία, πολύ ταχύτερα από την αντίστοιχη μετακίνηση των ζώων της ξηράς προς τους δύο Πόλους, η οποία γίνεται με μέσο ρυθμό μόνο έξι χιλιομέτρων ανά δεκαετία. Μάλιστα αυτή η μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα μετανάστευσης συμβαίνει παρόλο που οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών αυξάνονται τρεις φορές πιο αργά σε σχέση με τις θερμοκρασίες στην ξηρά.

Η νέα διεθνής έρευνα-έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιο αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στη θαλάσσια ζωή» θα αποτελέσει επίσημο μέρος της αναμενόμενης το 2014 νέας έκθεσης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών.

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή του τι συμβαίνει στα θαλάσσια οικοσυστήματα υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Το κεντρικό μήνυμα, όπως ανέφερε μια από τους επικεφαλής της έρευνας, η καθηγήτρια βιολογίας Καμίλ Παρμεζάν των πανεπιστημίων του Τέξας και του Πλίμουθ, είναι ότι «οι αλλαγές στην ξηρά έχουν το αντίστοιχό τους στους ωκεανούς και μάλιστα σε ακόμα πιο έντονο βαθμό».

Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 1.735 αλλαγές στη θαλάσσια ζωή μέσα σε 40 χρόνια παρατηρήσεων και βρήκαν ότι το 81% από αυτές τις αλλαγές σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ερχομός της άνοιξης στους ωκεανούς (οι οποίοι καταλαμβάνουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας) λαμβάνει πλέον χώρα ακόμη νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν από ό,τι αντίστοιχα συμβαίνει στην ξηρά.