ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

Η σόγια δεν προλαμβάνει την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

158

5/8/2013

Οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα σόγιας μετά την αφαίρεση του καρκίνου του προστάτη έχουν όμοιες πιθανότητες επανεμφάνισης καρκίνου με τους ασθενείς που δεν παίρνουν σόγια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of the American Medical Association.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο με επικεφαλής τον Δρ Μάαρτεν Μποσλαντ με τυχαία επιλογή ζήτησαν από 117 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη πριν από τέσσερις μήνες να πιουν ένα ρόφημα σόγιας ή εικονικό ρόφημα καθημερινά για έως και δύο χρόνια, το διάστημα Ιουλίου 1997 – Μαΐου 2010.

Αν και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ακολούθησε τις οδηγίες των ερευνητών, η μελέτη διεκόπη πρόωρα επειδή δεν προέκυψε κανένα όφελος από την σόγια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 27% των ασθενών στην ομάδα της σόγιας τελικά επανεμφάνισε καρκίνο, σύμφωνα με το τεστ PSA, συγκριτικά με το 30% της ομάδας ελέγχου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά τα διατροφικά συμπληρώματα αποδεικνύεται ότι δεν προσφέρουν κάποιο όφελος στην αντικαρκινική θεραπεία.

Η καλύτερη πρακτική λοιπόν είναι τα τακτά τεστ ελέγχου του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η υποτροπή του καρκίνου.

Πάντως οι επιστήμονες παραδέχονται ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε σόγια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους τείνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.