Χελώνα επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον μετά από έξι χρόνια

171

17/7/2013

Στο φυσικό της περιβάλλον θα αφεθεί το πρωί της Παρασκευής μια θαλάσσια χελώνα που ξεπέρασε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε από το 2007 όταν και είχε πιαστεί σε κάποιο αγκίστρι. Πρόκειται για την «Μαρίνα», μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, μήκους 80 εκατοστών, που βρέθηκε στο Γεράνι του Πλατανιά Χανίων το καλοκαίρι του 2007.

Στην περιπέτεια της η θαλάσσια χελώνα είχε συμπαραστάτη τον σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» που δραστηριοποιείται στη περιοχή και γενικότερα στη Κρήτη με προγράμματα πεδίου για την προστασία των φωλιών καρέτα-καρέτα. Η θαλάσσια χελώνα βρέθηκε στα κατάλληλα χέρια και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα.

Η Μαρίνα είχε καταπιεί αγκίστρι και είχε βαθύ χτύπημα στο κεφάλι πάνω από το δεξί της μάτι. Παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης, στη Γλυφάδα για 6 χρόνια και δαπανήθηκαν περίπου 10.000 ευρώ για την περίθαλψή της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή της. Και παρόλο που το τραύμα που είχε στο κεφάλι αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα, ήταν η αιτία που η Μαρίνα ταϊζόταν για κάποιο διάστημα με γαστρικό σωλήνα, αλλά και για την απώλεια του δεξιού της ματιού, που παρά της προσπάθειες της κτηνιάτρου του ΑΡΧΕΛΩΝ, δεν μπόρεσε ποτέ να αποκατασταθεί. Επίσης, το χτύπημα αυτό ήταν και η αιτία που η Μαρίνα δεν μπορούσε να καταδυθεί στο νερό σωστά όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας την ελπίδα για την απελευθέρωση της στο φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα μακρινή. Προς έκπληξη όλων το τελευταίο εξάμηνο και μετά από πολύχρονη αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή, η Μαρίνα άρχισε να καταδύεται κανονικά και να τρέφεται μόνη της, φτάνοντας αισίως τα 73 κιλά. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Η απελευθέρωση της ,Μαρίνας θα γίνει στις 10 το πρωί της Παρασκευής από την παραλία της περιοχής « Πύργος Ψηλονέρου» του δήμου Πλατανιά
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ» , «η περίπτωση της Μαρίνας ήταν μία από τις πολυάριθμες περιπτώσεις που καλείται να αναλάβει και να διεκπεραιώσει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, μιας και η χελώνα κατάφερε να επιζήσει. Δυστυχώς, η ευρύτερη εικόνα που ανακύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο.

Αναλυτικότερα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 500 νεκρές και 50 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες σε όλη την Ελλάδα. Το 1/3 αυτών προέρχεται από εμπλοκή στα αλιευτικά εργαλεία, το 1/3 από ατυχήματα στη θάλασσα, όπως κατάποση πλαστικών ή χτυπήματα από προπέλες σκαφών και το υπόλοιπο 1/3 από ηθελημένη θανάτωση, γεγονός που χρήζει ιδιαίτερου προβληματισμού. Στις παραλίες του κόλπου Χανίων, καταγράφεται από τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών, σε εθνικό επίπεδο (6% ετησίως)».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ