Προστατευμένο Περιεχόμενο Μίκι Σπιλέιν (1918 – 2006)

469

Αμερικανός συγγραφέας, δημιουργός του σκληροτράχηλου ντετέκτιβ Μάικ Χάμερ. Το πραγματικό όνομά του ήταν Φρανκ Μόρισον. Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1918 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι.

Ο Μίκι Σπιλέιν (Mickey Spillane) ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας για διάφορα περιοδικά και φτιάχνοντας κόμικ – ο ήρωας που έμελλε να τον κάνει διάσημο, ο Μάικ Χάμερ, πρωτοεμφανίστηκε σε ένα κόμικ με το όνομα Μάικ Ντέιντζερ.

Έγραψε περισσότερα από 25 μυθιστορήματα, σε 13 από τα οποία πρωταγωνιστούσε ο Μάικ Χάμερ, όπως τα «Φίλησέ με μέχρι θανάτου» και «Η εκδίκηση είναι δική μου». Στα ελληνικά κυκλοφορούν η «Νύχτα φόνου» (εκδόσεις Λιβάνη) και «Εγώ, οι ένορκοι» (εκδόσεις Κέδρος). Πολλά από τα βιβλία του γυρίστηκαν ταινίες.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την άμεση, κοφτερή γλώσσα που χρησιμοποιούσε και δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι το βασικό κίνητρό του ήταν να βγάλει χρήματα. Στους επικριτές του, που χαρακτήριζαν «χυδαίο» το γράψιμό του, απάντησε κάποτε πως «δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος καταναλώνει περισσότερα φιστίκια παρά χαβιάρι».

Στην ιδιωτική του ζωή, πάντως, παρουσίαζε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο: ήταν Μάρτυρας του Ιαχωβά και μάλιστα δίδασκε στο κατηχητικό. Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά.

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, στις 17 Ιουλίου 2006.