«Πιο νωρίς τα φάρμακα για το AIDS»

155

2/7/2013

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της HIV/AIDS λοίμωξης εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστώντας να αρχίζει πιο νωρίς η αντιρετροϊκή αγωγή.

Ο ΠΟΥ συνιστά να αρχίζει η χορήγηση των φαρμάκων στους ενήλικες φορείς του ιού HIV όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ισχυρό, δηλαδή όταν ο αριθμός των CD4 κυττάρων στο αίμα τους είναι 500 κύτταρα/mm³.

Τα CD4 κύτταρα (ονομάζονται επίσης Τ4 ή Τ-βοηθητικά κύτταρα) είναι μία ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που σαν «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού οργανώνουν την άμυνα εναντίον των επιθέσεων από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί.

Ο ιός HIV του AIDS μολύνει τα CD4 κύτταρα, τα χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιαστεί και τα καταστρέφει, με συνέπεια να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.

Στους υγιείς ανθρώπους τα επίπεδα των κυττάρων αυτών κυμαίνονται από 400 έως 1.200 ανά κυβικό χιλιοστό (mm3) αίματος στους άνδρες και από 500 έως 1.500 ανά mm3 στις γυναίκες.

Οι τιμές μεταξύ 200 και 500 κυττάρων/mm3 υποδηλώνουν ότι έχει επέλθει κάποια βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η προηγούμενη σύσταση του ΠΟΥ, που είχε εκδοθεί το 2010, ήταν να αρχίζει η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε τιμές από 350 κύτταρα/mm³ και κάτω – μία σύσταση που έχει υιοθετήσει το 90% των κρατών-μελών του.

Μερικές, όμως, όπως η Αλγερία, η Αργεντινή και η Βραζιλία, προσφέρουν ήδη θεραπεία από τα 500 κύτταρα/mm3.

Οι νέες συστάσεις συμπεριλαμβάνουν επίσης την παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας, ανεξάρτητα από το αριθμό των CD4 κυττάρων, σε όλα τα οροθετικά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, και σε όλες τις οροθετικές εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

Επιπλέον, συνιστάται να χορηγείται αντιρετροϊκή αγωγή και σε όλους τους οροθετικούς, οι οποίοι έχουν ερωτικό σύντροφο που δεν είναι φορέας του ιού του AIDS.

Ο ΠΟΥ τεκμηριώνει τις νέες συστάσεις με νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η πρωιμότερη έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής μπορεί να βοηθήσει τους φορείς του AIDS να ζήσουν περισσότερο και πιο υγιείς, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε άλλα άτομα.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως, εάν όλες οι χώρες υιοθετήσουν τις νέες συστάσεις για πρωιμότερη έναρξη της θεραπείας, θα αποτραπούν παγκοσμίως 3,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV έως το 2025, καθώς και 3 εκατομμύρια θάνατοι.

Οι νέες συστάσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS, το οποίο πραγματοποιείται στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πηγή:tanea.gr