Νέες οδηγίες για το σεξ μετά το έμφραγμα

103

30/7/2013

Οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν όσους περνούν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό για το πότε και πως μπορούν να κάνουν με ασφάλεια σεξ, σύμφωνα με επίσημες, λεπτομερείς οδηγίες για το θέμα.

Οι οδηγίες, που εκδόθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), είναι οι πρώτες που προσδιορίζουν με λεπτομέρεια πότε είναι ασφαλές το σεξ μετά από οποιοδήποτε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Εξηγούν επίσης ποιες είναι οι ασφαλείς στάσεις κατά το σεξ, καθώς και οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς, εάν δεν είναι έτοιμοι για την σωματική καταπόνηση της σεξουαλικής επαφής.

Επιπλέον, τονίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να επισημαίνουν στους ασθενείς τους τούς κινδύνους από τις εξωσυζυγικές σχέσεις, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια.

Οι οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν χθες ταυτοχρόνως στις επιθεωρήσεις «Circulation» και «European Heart Journal».

Μετά από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό, πολλοί ασθενείς ανησυχούν ότι το σεξ θα τους προκαλέσει και άλλο επεισόδιο και αρκετοί το αποφεύγουν.

Οι νέες οδηγίες ορίζουν πως όποιος έχει πάθει έμφραγμα, έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, έχει πάθει εγκεφαλικό, πάσχει από οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα ή έχει εμφυτευμένη καρδιακή συσκευή, πρέπει να ενημερώνεται από τον γιατρό του λεπτομερώς για το σεξ.

Οι οδηγίες αναφέρουν μεταξύ άλλων πως όσοι έχουν πάθει έμφραγμα δίχως επιπλοκές και δίχως να νιώθουν πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα όταν περπατούν με γρήγορο βήμα ή ασχολούνται με μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες, μπορούν να αρχίσουν το σεξ έπειτα από μία εβδομάδα, αλλά όσοι έχουν κάνει μπάι πας έπειτα από 6-8 εβδομάδες, εφ’ όσον η τομή τους έχει επουλωθεί πλήρως.

Πηγή : Web Only