Λατινικό Κύπελλο

157

Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση, που διεξαγόταν από το 1949 έως το 1957 και θεωρείται πρόδρομος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) μαζί με το προϋπάρχον Mitropa Cup των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία ανήκε στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας, καθότι η ΟΥΕΦΑ δεν υφίστατο εκείνη την περίοδο. Συμμετείχαν οι πρωταθλήτριες Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας, δηλαδή ομάδες από τέσσερις λατινογενείς χώρες της Ευρώπης, εξ ου και η ονομασία «Λατινικό Κύπελλο» (Coppa Latina, Coupe Latine, Copa Latina). Η Ρουμανία δεν προσκλήθηκε, λόγω «Ψυχρού Πολέμου», ενώ οι ομάδες από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και  την Ελβετία κρίθηκαν χαμηλού επιπέδου και ανάξιες να ανταγωνιστούν τις πρωταθλήτριες των τεσσάρων χωρών που αποτελούσαν και αποτελούν μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος της διοργάνωσης, όλοι οι αγώνες γίνονταν σε μία πόλη, μετά το τέλος των εθνικών πρωταθλημάτων, με το σύστημα «νοκ-άουτ» (δύο ημιτελικοί, μικρός τελικός και τελικός). Ο πρώτος τελικός του «Λατινικού Κυπέλλου» έγινε στις 3 Ιουλίου 1949 στο στάδιο Τσαμαρτίν της Μαδρίτης (νυν Μπερναμπέου), με νικήτρια την Μπαρτσελόνα επί της Σπόρτινγκ Λισαβώνας με 2-1. Στις 23 Ιουνίου 1957 έπεσε η αυλαία της διοργάνωσης στο Μπερναμπέου, με την επικράτηση της Ρεάλ επί της Μπενφίκα με 1-0. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ομάδα της Μαδρίτης είχε κατακτήσει και το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Φιορεντίνα με 2-0.

Το 1958 η διοργάνωση πέρασε στην ιστορία, καθώς το νεοσύστατο Κύπελλο Πρωταθλητριών, με τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα του, είχε ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω στο Λατινικό Κύπελλο.