Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η καρδιά

192

25/7/2013

Θα μπορούσε κάποιος να πει με απλά λόγια ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει θανάσιμα την αδυνατισμένη καρδιά ή, όπως επιστημονικά λέγεται, την καρδιά που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι την ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι μεγάλη, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και ειδικότερα εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι αυξημένος.

Σε τωρινές μελέτες φαίνεται ότι όταν ο άρρωστος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) γίνεται αδύναμος, τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει την κατάρρευση της καρδιάς, με μοιραία αποτελέσματα.

Μία μετανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», 35 μελετών με δεδομένα από 12 χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και η Κίνα, υποστηρίζει την ανωτέρω άποψη.

Οι συσχετίσεις που προέκυψαν από τις μελέτες αυτές ενοχοποιούν διάφορα αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, καθώς και μικροσωματίδια που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και κυρίως των μεγάλων φορτηγών και ταξί, τα οποία εισπνεόμενα από τους πνεύμονες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα αποδεικνύεται ότι είναι τα άτομα εκείνα που ζουν σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία αυτοκινήτων, ιδίως όταν αυτοί οι δρόμοι είναι στενοί. Γι’ αυτό και οι συστάσεις των ειδικών επιστημόνων δεν περιορίζονται μόνο στο να προτρέπουν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να μη ζουν σε πολυσύχναστες περιοχές, αλλά και όταν ζουν στις περιοχές αυτές να μην κυκλοφορούν πεζοί στους δρόμους τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι χάνονται περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (άσθμα), από καρκίνο των πνευμόνων, καθώς και από καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές.

Πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση του κατά πόσον η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει. Το περίφημο «νέφος των Αθηνών» ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δέσποζε επί μήνες στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων της χώρας.

Οι γιατροί απεργούσαν με αίτημα τη λήψη σειράς μέτρων από το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για να σωθούν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Τότε το υπουργείο Υγείας με τα πιο υπεύθυνα χείλη διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας γιατί δεν υφίσταντο τότε επιστημονικά δεδομένα, που να υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει.

Το περίεργο όμως είναι ότι σήμερα που όλα τα επιστημονικά περιοδικά δημοσιεύουν σειρά εργασιών και άρθρων που περιγράφουν τους κινδύνους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθημερινά προειδοποιεί, ούτε διαμαρτυρίες υπάρχουν ούτε η κυβέρνηση παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων.

Ο λόγος άγνωστος. Αραγε η γενικότερη κοινωνική ραθυμία έχει φθάσει στο επίπεδο της αδιαφορίας ακόμα και για την ίδια τη ζωή;

ΠΗΓΗ: tanea.gr