Η έλλειψη ύπνου γερνάει πρόωρα το δέρμα

248

29/7/2013

Η έλλειψη ύπνου «βαθαίνει» τα σημάδια του γήρατος, όπως οι λεπτές ρυτίδες και εμποδίζει το δέρμα να επουλωθεί έπειτα από ένα ηλιακό έγκαυμα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας το δέρμα 60 εθελοντριών, ηλικίας 30-49 ετών, διαπίστωσαν πως όσες κοιμόντουσαν λίγο ή άσχημα είχαν πολύ πιο γερασμένο δέρμα απ’ ό,τι όσες κοιμόντουσαν επαρκώς και καλά.

«Οι γυναίκες με έλλειψη ύπνου παρουσιάζουν ενδείξεις πρόωρης γήρανσης του δέρματος και μειωμένης ικανότητας ανάρρωσης έπειτα από την έκθεση στον ήλιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έλμα Μπάιρον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve (CWRU), στο Κλήβελαντ.

Η δρ Μπάιρον και οι συνεργάτες της υπέβαλλαν τις εθελόντριες σε διάφορα τεστ αξιολόγησης του δέρματος, όπως η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για έλεγχο της απώλειας υγρασίας – μία ένδειξη φτωχής ποιότητας του δέρματος.

Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, βαθμολόγησαν την ποιότητα του δέρματος των εθελοντριών τους.

Όσες εθελόντριες δεν κοιμόντουσαν αρκετά είχαν μέση βαθμολογία 4,4 ενώ όσες κοιμόντουσαν καλά 2,2. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με έλλειψη ύπνου είχαν περισσότερες λεπτές ρυτίδες, ανομοιόμορφη χροιά δέρματος και περισσότερη χαλάρωση.

Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν ήταν στατιστικώς σημαντικές σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder.

«Αν και η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετισθεί με ιατρικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού, οι επιδράσεις του στο δέρμα δεν έχουν μελετηθεί καλά», επισήμανε η δρ Μπάιρον.

Και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ασκεί βαθιές επιδράσεις στην λειτουργία του δέρματος».

 

Πηγή : Web Only