ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

Επανεμφάνιση κάστορα έπειτα από πέντε αιώνες!

164

19/7/2013

Είχαν οδηγηθεί σε εξαφάνιση στη Βρετανία

Έχουν περάσει πέντε αιώνες από τότε που το συγκεκριμένο είδος κυνηγήθηκε μέχρι που οδηγήθηκε στην εξαφάνιση στη Βρετανία. Πρόσφατα, ένας κάστορας εντοπίστηκε να κολυμπά ελεύθερος στο Ντέβον της Βρετανίας. Αλλά, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι μυστήριο το από πού ήρθε.

Τον κάστορα εντόπισε η 35χρονη Lorna Douglas στον ποταμό Otter στην περιοχή Budleigh Salterton καθώς έβγαζε βόλτα τα σκυλιά της.

«Στην αρχή νόμιζα πως ήταν βίδρα αλλά όταν κοίταξα πιο προσεκτικά κατάλαβα πως επρόκειτο για κάστορα. «Δεν φάνηκε να ενοχλείται από τα σκυλιά και κολύμπησε λίγο κυκλικά πριν χαθεί κάτω από ένα δέντρο», περιέγραψε η ίδια.

«Επέστρεψα στο ίδιο σημείο το απόγευμα με τη φωτογραφική μου μηχανή και τον παρακολουθούσα επί μία ώρα. Ήταν φανταστικό. Τον είδα να ανεβαίνει σε δέντρα και να τραβά μεγάλα κομμάτια στα ρηχά και ύστερα να τα μασουλάει. Φαίνεται χαρούμενος. Κάθεται στα ρηχά και μετά κρύβεται στην όχθη. Μια φορά τον ακολούθησα κατά μήκος του ποταμού και τον είδα να περνά κάτω από ρίζες δέντρων και θάμνους.

Οι κάστορες εξαφανίστηκαν στη Βρετανία στα τέλη του 16ου αιώνα λόγω του ανελέητου κυνηγιού αλλά τα τελευταία χρόνια επανεισάγοΈνα ζευγάρι καστόρων μεταφέρθηκε από ιδιώτες στο Ottery St Mary το 2006. Γεννήθηκαν και δύο μικρά αλλά σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, είναι όλοι εκεί.

Τον Οκτώβριο του 2008 τρεις κάστορες το έσκασαν από το «σπίτι» τους στο Lifton αλλά και πάλι οι ιδιοκτήτες τους τούς έπιασαν όλους.

Κάστορες αφέθηκαν ελεύθεροι στη Σκωτία το 2009 και αναπαράχθηκαν με επιτυχία, ωστόσο αυτός που εντόπισε η Douglas πιστεύεται πως είναι ο πρώτος που ζει νότια από τα σύνορα Βρετανίας- Σκωτίας.

Οι ειδικοί λένε πως είναι πιθανό να δραπέτευσε από κάπου.

«Δεν είναι από τους δικούς μας αλλά είναι πολύ θετικό σημάδι το ότι εντοπίστηκε», δήλωσε ο Derek Gow που έχει μια ολόκληρη αποικία καστόρων στη φάρμα του κοντά στο Launceston. «Φέρνουν τόση χαρά στις ζωές των ανθρώπων και είναι πολύ σημαντικοί για τα ποτάμια και το οικοσύστημα της Βρετανίας», πρόσθεσε.
νται σε διάφορες τοποθεσίες στη χώρα, ζώντας πάντα σε αιχμαλωσία.