Ανακαλύφθηκαν γενετικές περιοχές που σχετίζονται με τις ημικρανίες

92

1/7/2013

Γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την επιρρέπεια στις ημικρανίες εντόπισαν βρετανοί επιστήμονες ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις προκαλεί τις οξείες αυτές κεφαλαλγίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Sanger της Μ. Βρετανίας με επικεφαλής τον Δρ Ααρνο Παλοτι συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Ινστιτούτο Broad της Μασαχουσέτης και επανεξέτασαν 29 γονιδιακές μελέτες και εστίασαν σε γονιδιακούς δείκτες άνω των 100.000 δειγμάτων ιστών που είχαν ληφθεί από ανθρώπους που υπέφεραν από ημικρανίες καθώς και υγιή άτομα.

Έτσι εντόπισαν 12 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την επιρρέπεια στην ημικρανία, περιλαμβανομένων και δύο που σχετίζονται με γονίδια υπεύθυνα για την διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών ιστών.

Τώρα λοιπόν που εντοπίστηκαν αυτοί οι γενετικοί δείκτες οι ερευνητές θα τους μελετήσουν σε βάθος με στόχο να δουν ποιοι πραγματικά σχετίζονται με τις ημικρανίες. Αυτό ενδεχομένως να συντελέσει σε καλύτερη αντιμετώπισης αλλά και πρόληψής τους.

«Αν και είναι απίθανο να μπορέσουμε να προλάβουμε τις ημικρανίες, η γενετική έρευνα θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να εξατομικεύσουν την θεραπεία», σημειώνει ο Δρ Παλότι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 50% – 60% των πασχόντων ανταποκρίνεται καλά στην θεραπεία, αλλά οι υπόλοιποι αναζητούν πιο στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα.

health.in.gr