Το κόστος φαρμάκων και τα αποτελέσματα στη δημόσια υγεία στο επίκεντρο συνεδρίου

144

5/6/2013

«Οι νέες θεραπείες στην καρδιολογία κοστίζουν αρκετά, αλλά σε βάθος χρόνου μπορούν να συντελέσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων», ανέφερε σήμερα ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους έλληνες επιστήμονες στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Κολλεγίου Καρδιολογίας, που ξεκινά την Παρασκευή στα Χανιά.

Αναφερόμενος στα θέματα του συνεδρίου ο πρόεδρος του συνεδρίου Γεώργιος Θεοδωράκης, διευθυντής του τμήματος βηματοδότησης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τόνισε ότι τα οικονομικά της υγείας και το κατά πόσο συμφέρουν ή δεν συμφέρουν οι νέες θεραπείες, είναι κάτι που χρειάζεται μελέτη ειδικών. «Το πρόβλημα δεν το βιώνεις στο Κολονάκι,, αλλά στο κοινωνικό ιατρείο», είπε ο κ. Θεοδωράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κρίση και στα προβλήματα που δημιουργεί και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην δίνουμε τις σωστές θεραπείες σε ασθενείς για περιστολή δαπανών, διότι είναι κάτι που στο μέλλον ίσως γυρίσει μπούμερανγκ στην οικονομία.

Πέρα όμως από τα οικονομικά και το ισοζύγιο κόστους – οφέλους που θα μελετηθεί διεξοδικά στο συνέδριο, θα ανακοινωθούν και όλες επιστημονικές εξελίξεις στην καρδιολογία.

Η στεφανιαία νόσος, ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός «εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου. Και είναι επικίνδυνη διότι μεταξύ των επιπλοκών της είναι το έμφραγμα  και ο αιφνίδιος αρρυθμιολογικός θάνατος».