Το ιχθυέλαιο θωρακίζει την ψυχική υγεία

183

24/6/2013

Η καθημερινή λήψη μικρής ποσότητας ιχθυελαίου μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η ψύχωση και η σχιζοφρένεια.

Μάλιστα στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε πως τρίμηνη χορήγηση ιχθυέλαιου σε κάψουλες, μπορεί να μειώσει κατά 25% την εκδήλωση ψύχωσης ή σχιζοφρένειας σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Αυστριακοί, Ελβετοί και Αυστραλοί επιστήμονες αλλά και ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Άμινγκερ, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, διαπίστωσαν πως η καθημερινή λήψη ιχθυελαίων, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα, βοηθά όχι μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη ότι η θεραπεία με μια φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση της ψυχωσικής διαταραχής, δίνει ελπίδες ότι πιθανώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντι-ψυχωσικά φάρμακα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τα ισχυρά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που κάνει ορισμένους ανθρώπους να τα αποφεύγουν.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο γίνονται γενικά καλά ανεκτά και είναι εύκολα στη λήψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε 81 άτομα που θεωρούνταν πως έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης, είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού σχιζοφρένειας ή παρόμοιων διαταραχών, είτε επειδή ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Οι μισοί ασθενείς έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου (1,2 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών οξέων) επί 12 εβδομάδες και οι άλλοι μισοί πήραν ένα εικονικό φάρμακο.

Κανένας ασθενής δεν γνώριζε τι χάπι έπαιρνε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για ένα χρόνο μετά το πείραμα για να δουν ποιοι τελικά θα εμφάνιζαν κάποιου τύπου ψύχωση.

Όπως διαπίστωσαν, αυτό συνέβη σε 11 άτομα της δεύτερης ομάδας που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο και σε μόλις δύο άτομα της πρώτης ομάδας που είχαν πάρει τα ιχθυέλαια/Ω-3 λιπαρά οξέα.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τα Ω-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά, καθώς αλλάζουν τον τρόπο μετάδοσης των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πηγή:.real.gr