Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

122

7/6/2013

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Λόρα Χαβριλέσκι, έκαναν μετα-ανάλυση στοιχείων από 24 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, έχουν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών. Μάλιστα η λήψη του χαπιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν τον μισό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ δεν έχουν κάνει ποτέ τη συγκεκριμένη μορφή αντισύλληψης.

Παραμένει πάντως ασαφές σε ποιό βαθμό πρέπει να «πιστωθεί» το ίδιο το αντισυλληπτικό χάπι αυτή την μείωση του κινδύνου. Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να είναι άκρως επιφυλακτικές, όταν αποφασίζουν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια και για πόσο καιρό. Ιδίως θα πρέπει να συνυπολογιστεί, όπως διευκρινίζει ο επιδημιολόγος Εντουάρντο Φράνκο του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα εν λόγω χάπια φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών και στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών στον γενικό πληθυσμό», εξηγεί η Δρ Χαβριλέφσκι, και επισημαίνει πως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η μόνη ή η κύρια αιτία μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, αφού μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, μία γυναίκα στις 72 θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της. Δυστυχώς η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με συνέπεια οι περισσότερες ασθενείς να αποβιώνουν. Έτσι, οι γιατροί αναζητούν τρόπους που να μειώνουν τον κίνδυνο προληπτικά.