Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για τους υπογόνιμους άντρες

126

25/6/2013

Οι άντρες που είναι υπογόνιμοι επειδή δεν παράγουν σπερματοζωάρια μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο από τον αναμενόμενο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπίστωσαν πως όσοι από τους 2.238 υπογόνιμους άντρες που μελέτησαν δεν παρήγαγαν σπερματοζωάρια, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνου μέσα στην επόμενη επταετία.

Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν νέοι – η μέση ηλικία τους ήταν 35,7 ετών. Οι 451 είχαν αζωοσπερμία, όπως λέγεται επιστημονικά η μη παραγωγή σπερματοζωαρίων, και οι 1.787 όχι.

Όλοι τους κατάγονταν από το Τέξας και είχαν απευθυνθεί σε ανδρολογικές κλινικές λόγω υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 6,7 χρόνια για να καταγράψουν τυχόν κρούσματα καρκίνου μεταξύ τους. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη συχνότητα του καρκίνου σε αυτούς με τις γενικές στατιστικές καρκίνου του Τέξας.

Συνολικά, 29 από τους 2.238 υπογόνιμους εθελοντές εκδήλωσαν καρκίνο στη διάρκεια της μελέτης, ενώ η αναμενόμενη συχνότητα (με βάση τις γενικές στατιστικές) ήταν 16,7 κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως οι υπογόνιμοι εθελοντές διέτρεχαν κατά 70% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Όταν, όμως, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των αζωοσπερμικών και των μη αζωοσπερμικών εθελοντών, εντόπισαν μία τεράστια διαφορά: οι πρώτοι είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες καρκίνου, με το 2% των αζωοσπερμικών να αναπτύσσουν τελικά καρκίνο.

«Οι άντρες αυτοί είχαν τον κίνδυνο καρκίνου που θα περιμέναμε σε άντρες ηλικίας τουλάχιστον μίας δεκαετίας μεγαλύτερους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Άιζενμπεργκ, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο Στάνφορντ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fertility & Sterility», ότι το σχεδόν 15% των υπογόνιμων ανδρών έχουν αζωοσπερμία.

Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την ανδρική υπογονιμότητα με τον καρκίνο, αλλά είναι η πρώτη που βρίσκει ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στους άντρες με την σοβαρότερη μορφή υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η συσχέτισή τους δεν σημαίνει πως η υπογονιμότητα προκαλεί καρκίνο, αλλά μάλλον πως οι γενετικοί παράγοντες που οδηγούν στην αζωοσπερμία αυξάνουν την επιρρέπεια στον καρκίνο.

Ως φαίνεται, μάλιστα, δεν αυξάνουν την επιρρέπεια μόνον για καρκίνους των οργάνων αναπαραγωγής: από τους αζωοσπερμικούς άντρες της παρούσας μελέτης, μόνο οι δύο στους δέκα εκδήλωσαν καρκίνο των όρχεων. Οι υπόλοιποι παρουσίασαν καρκίνο του εγκεφάλου, του προστάτη, καθώς και λέμφωμα και μελάνωμα του δέρματος.

Ο δρ Άιζενμπεργκ λέει πως τα νέα ευρήματα δεν πρέπει να πανικοβάλλουν τους άντρες, αλλά να τους κάνουν να προσέχουν την υγεία τους, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κάνοντας τακτικά τσεκ απ, ώστε αν τυχόν εμφανίσουν κάτι, να διαγνωστεί νωρίς.

ΠΗΓΗ: tanea.gr